Publicerat 30 november, 2017

”Det handlar om att se de stora trenderna och teknikskiftena”

Startup-eventet Slush har samlat 20 000 deltagare från 130 länder. Fastighetstidningen fick tag på Christoffer Börjesson mitt i vimlet. Här är hans intryck.

Slush är ett av världens största startupevent inom tech-världen. Under november varje år, där vädret är nästan som värst, samlas ledande aktörer från den globala tech scenen i Helsingfors. Många beskriver det som ”Burning man möter TED” eller ”Europas svar på SXSW”. Talare är allt ifrån Finlands president Sauli Niinistö, Al Goore till Kati Levoranta som är vd för Rovio – Angry Birds grundare. Här finns också Christoffer Börjesson, chef för digital fastighetsutveckling på Fastighetsägarna Stockholm.

[ Annons ]

Varför är du på Slush?
– Eftersom vi gärna vill lyfta proptech scenen i Sverige så är det viktigt för oss att engagera oss i frågan globalt. Här kan det finnas bra idéer och företag som vill in på den svenska marknaden. Vi måste också förstå dagens och framtidens tekniklandskap och vilka nya affärsmöjligheter som finns. Eftersom eventet besöks av människor från olika branscher men också fastighetsaktörer från olika delar av världen så är detta också en plats att nätverka med internationella branschkollegor.

Det är ett ett enormt event. Vad väljer du att kolla upp?
– Vi kommer fokusera mycket på eventen runt Smart City, utvecklingen inom property tech och såklart mobility – ett begrepp som täcker in många av de frågor som handlar om staden, kvarteret och fastigheten och hur människan transporterar sig, arbetar, handlar och bor.

Några konkreta samarbeten?
– Vi kommer först och främst stärka vårt samarbete med RAKLI, som är vår motsvarighet här i Finland. Där vi byter erfarenheter runt digital utveckling, plattformsstrategi, digitala ekosystem och hur de arbetar med proptech inom Finland.

 Vad är det viktigaste ”snacket” bland besökarna?
– Först och främst handlar det om att se de stora trenderna och teknikskiftena. Många tror kanske att sensorer och uppkopplade saker är vad tech handlar om. Men för mig handlar det mer om att se affären runt. Vad kan skalas upp för att möta en fastighetsbransch behov och vad kan skapa värde med en digital transformation.

Men det är stort fokus på tekniska lösningar antar jag?
– Inte bara. Det som är positivt att även om detta är en teknik fokuserat event så talas det mest vilket värde det till för. Det pratas också om upplevelser och vad människor upplevelser. Att vi går mer ifrån teknikdrivet till människor behovsdriven utveckling.

Vilken är din viktigaste spaning så här långt in i programmet?
– Att oavsett teknik så har fastighetsägare en möjligt att bygga tjänster om de ser fastigheten som en tjänsteplattform. Här kan de addera tjänster och innehåll till hyresgäst, men också få betalt för data om sina fastigheter som kan användas för nya tjänster, innovation, visualisering och effektivisering.

Kan du konkretisera vad det kan handla om?
– Ett exempel är bolaget Granlund som bygger en ”digital tvilling” av en smart stad. Det skapar ett grafiskt interface på staden som kan koppla ihop människor, byggnader och tjänster genom att hantera dataströmmar och plattformsekonomi. Den går till exempel att använda för att boka en mötesplats i en byggnad utifrån dina preferenser – vem ska du möta, vilken mat du gillar och så vidare.

Full fart framåt alltså. Men talas det nåt om hinder?
– Hantering av data nämns som en flaskhals. Hur möjliggöra inhämtning av data, hur integrera olika system och hur skapa ett ”gemensamt” språk. Detta är något som vi på Fastighetsägarna arbetar med inom IT-chefsnätverket.

Hinner du se nåt av stan?
– Ja, Helsingfors stad är med i det Nordiska och baltiska samarbetat, CitySDK. Målet är att förenkla utveckling av applikationer som använder data från staden genom att etablera en standardiserad datamodell. Detta gör det lättare att använda data från staden för att skapa nya tjänster.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]