[ Annons ]

Joel Nordström, ordförande i Hyresgästföreningen Malmö västra. Foto Emmalisa Pauly
Publicerat 10 oktober, 2023

”Det handlade inte om någon infasning”

Hyresstriden i Malmö är alltså över i och med att parterna skrivit på en överenskommelse inför 2024. Men vem som egentligen fick rätt kan man uppenbarligen trätas vidare kring.

Samma överenskommelse, två helt olika versioner.

Kanske inte helt oväntat utropar sig både fastighetsbolag och Hyresgästföreningen som segrare efter att en överenskommelse nåtts om hyrorna i Malmö.

[ Annons ]

– Det är ju nästan lite komiskt att det blev just så som vi ville.

Så kommenterade Patrik Hall, tlidigare vd och nu strategisk rådgivare på Heimstaden, uppgörelsen där även Willhem, Trianon och Victoriahem ingår.

Patrik Hall gör då en poäng av att bolagen redan inför den begärda omförhandlingen var att dela upp 2024 års höjning till tre tillfällen varav en del i förskott.

”Fastighetsägare backar om dubbelhöjningen i Malmö” är Hyresgästföreningens vinkel av samma uppgörelse. Här trycker man på att det handlar om att vid hyresförhandlingarna inför 2024 ska parterna utgå från senast förhandlad hyra och att de hyresgäster som betalade fastighetsägarnas direktavisering kommer att få en motsvarande lägre höjning inför nästa års hyra.

Att de skulle vara lite snällare under nästa års förhandling har vi inte sett några tecken på.

– En uttrycklig del av överenskommelsen är att den kommande hyresförhandlingen ska utgå från den senaste förhandlade hyran. Vilket betyder att den höjning man gjort i år försvinner på det sättet. På så vis upphävs alltså den extra höjningen som skedde i år, säger Joel Nordström, ordförande i Hyresgästföreningen Malmö västra.

Joel Nordström tycker det är viktigt att betona att den hyra som kommer att förhandlas för 2024 inte kommer att kopplas till vad skedde under detta år.

– Att de skulle vara lite snällare under nästa års förhandling har vi inte sett några tecken på, säger Joel Nordström.

Men enligt Heimstaden var alltså målet redan från början att fasa in en större höjning i flera steg?

– Det är en ärlig beskrivning  från deras sida tycker jag. Och jag kan också förstå deras tanke att det skulle ge en mjukare övergång. Men jag känner mig trygg att säga att hyresgäster inte föredrar det, eftersom det historiskt sett visat att det inte gör att fastighetsbolagens krav blir lägre, säger Joel Nordström.

Bolagen har också utlovat en självpåtagen kompensationen under 2024 till de hyresgäster som betalt den högre hyran i år.

”Det är naturligtvis vår skyldighet att de inte ska gå ur detta som förlorare.”

Så lyder Patrik Halls version.

Joel Nordström har, återigen inte helt överraskande, ett något annat sätt att se det på.

– Det innebär ju att det i praktiken faktiskt inte var någon infasning av höjningen, snarare ett lån som hyresgästerna beviljade sina värdar och nu ska kompenseras för, säger Joel Nordström.

Men han betonar samtidigt att det kanske inte är så konstigt med två så olika beskrivningar av samma sak. Kanske till och med ganska bra till slut.

– Jag respekterar deras beskrivning. Men nu är vi glada att kunna återgå till normala och sansade förhandlingar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]