Fortsatt låg ränta ökar intresset för fler fastighetsköp, hållbar livsstil påverkar branschen än mer och handeln måste nischas hårdare i den ökande konkurrensen. Det siar fyra experter i branschen om vad som komma skall.
Anna Denell, hållbarhetschef Vasakronan
”Ökat intresse för byggnader som främjar välmående”
1 Större fokus på materialval
– Materialens miljöpåverkan är mycket stor, både när de produceras och transporteras, för att inte tala om allt spill. Det kommer att innebära att den, i mitt tycke, för ensidiga fokuseringen på energianvändningen i driftfasen får ge vika för ett större livscykeltänkande.
2 Socialt ansvarstagande
– Jag anser att det råder en förvirring i branschen där man verkar tro att det bara är de som har bostäder i miljonprogram som har ett socialt ansvar. Men alla fastighetsägare behöver ta ansvar för de människor man påverkar med sin verksamhet och under 2015 tror jag att branschen kommer att mogna i sin syn på socialt ansvarstagande.
3 Främja en hälsosam livsstil
– Fler och fler företag ser idag kontoret som ett viktigt verktyg för att bli framgångsrik i sin verksamhet och för att behålla och rekrytera medarbetare. Därför kommer vi att se ett ökat intresse för byggnader som främjar välmående hos människor. Det kan handla om att designa kontoren så att man får fler anledningar att röra på sig, till exempel hur trapphus placeras och utformas och var pentryt och kaffemaskinerna placeras
Jan Kristensson, vd Ikano Retail 
”Fler nischade handelsplatser”
1 Mötesplatser
– Den här trenden har visserligen pågått en tid, men vi kommer fortsätta att se fler handelsplatser som utvecklas mot att bli mötesplatser med caféer och restauranger. Och även anledningarna till att åka till ett köpcenter kommer att bli fler, med till exempel gym.
2 Nischade handelsplatser
– Tiden är förbi när man bara kunde bygga en handelsplats och slänga in några butiker och så var det en succé. Därför tror jag att vi kommer att se fler nischade handelsplatser, med speciella inriktningar.
3 Kunniga konsumenter
– Den teknologiska utvecklingen bidrar till att kunden får ökad makt, genom att väldigt mycket information finns på nätet. Man behöver inte längre åka till butiken så när vi väl möter kunden i butik måste vi kunna överträffa deras förväntningar. Det innebär också att vi behöver bli duktigare på att förstå kundernas köpbeteenden.
Erik Bodin, analyschef Leimdörfer
”Affärer med mer risk”
Erik Bodin, analyschef Leimdörfer
”Affärer med mer risk”
1 Hög aktivitet
– Räntor närmare noll, högt värderad börs och ökade möjligheter till fastighetsutlåning har lett till att transaktionsaktiviteten under året varit hög. Givet att räntorna ligger kvar på låga nivåer bör aktiviteten bli (minst) lika hög även under 2015.
2 Ökad efterfrågan på fastigheter
med olika typer av utmaningar
– Stark efterfrågan och ett begränsat utbud av lågriskfastigheter samt god tillgång till lånefinansiering leder sammantaget till att investerarna rör sig längre ut på riskkurvan. Därmed ökar efterfrågan på fastigheter med olika typer av utmaningar, till exempel vakanser eller renoveringsbehov. Vi befinner oss fortfarande relativt tidigt i ”riskcykeln” och därför är min bedömning att denna trend kan fortgå in i 2015.
3 Nordiska investerare söker andra marknader
– En trend är att större nordiska investerare som ”vuxit ur” hemmamarknaden söker sig utomlands. Till exempel har finska institutioner börjat snegla allt mer mot Sverige för att finna diversifieringsmöjligheter samtidigt som svenska institutioner med allt större intresse utvärderar investeringar i kontinentaleuropa, Storbritannien och USA.
Hans-Åke Petersson, vd Annordia
”Mainstreamhotell tappar mark”
1 AirBnB utmanar
– En internationell trend, Airbnb, där privatbostäder hyrs ut till turister är på frammarsch och där måste branschen fråga sig hur det kommer påverka deras affär.
2 Ökad mångfald
– Det finns ett enormt intresse för att etablera hotell i Sverige, både bland svenska och internationella operatörer. Länge har utbudet främst varit fyrstjärniga fullservicehotell. Vi behöver förstärka ytterligheterna, med fler fräcka hostels, ekonomihotell och moderna lyxhotell med hög design och teknik, spännande menyer och annorlunda faciliteter som till exempel biograf. Mainstreamhotell kommer att tappa mark. Kunderna har idag större valmöjligheter och då krävs det att man skapar hotell som sticker ut och skapar unika mervärden för gästerna. Jag hoppas också att vi under nästa år får se fler nya mindre operatörer på marknaden. Det är oftast de mindre oberoende hotelloperatörerna som driver på utvecklingen av nya fräcka koncept.
3 Privatmarknaden växer
– Privatmarknaden ökar kraftigt och det är en utmaning för utpräglade affärshotell att attrahera även dessa gäster. Privatresenärer har större flexibilitet, eftersom de inte är knutna till företagsavtal som många affärsgäster är. Framöver kommer även hotellrestaurangerna få ökad betydelse och starkare varumärken. Det leder till att restaurangomsättningen kommer att utgöra en större del av försäljningsmixen i framtiden.
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
De gick bet på räntan men spådde OS-guld
Inför 2014 ställde vi fem frågor till Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner, Christel Armstrong Darvik, vd Stena Fastigheter, Robert Fonovich, branschansvarig för real estate på PwC, Peter Malmqvist, oberoende finansanalytiker och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea. Här är vad de sa och det som faktiskt hände.
Ingen förutspådde noll i reporänta.
Fråga: Kommer reporäntan gå över 1,5 procent? Samtliga var överens om att reporäntan inte skulle komma över 1,5 procent, däremot trodde hälften att räntan skulle gå upp eller ligga still på dåvarande 0,75 procent. Ingen förutspådde 0 procent.
Facit: Riksbanken och Stefan Yngves överraskade Sverige genom att gå ner på en historisk nollränta.
Hälften trodde på ett regeringsskifte.
Fråga: Blir det regeringskifte? Även här var panelen oenig. Hälften trodde på ett skifte, men flera poängterade också att vi skulle få se nya regeringskonstellationer.
Facit: Det blev regeringsskiftet och en regering med socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet. I alla fall fram till extravalet i mars nästa år.
Fel! Det blev inget stillsamt börsår.
Fråga: Fortsätter börsen gå uppåt? Splittrade åsikter igen. Ungefär hälften trodde på en nedgång och hälften på en uppgång men samtliga menade att 2014 skulle bli ett stillsamt mellanår för börsen.
Facit: Börsen har fortsatt att gå stadigt uppåt, i skrivande stund ökning med 11,6 procent för 2014.
Alla rätt! Bostadsbubblan sprack inte.
Fråga: Spricker bostadsbubblan: Här var man eniga och ingen trodde att priserna skulle rasa. Frågan blev snarare om vi överhuvudtaget befann oss i en bostadsbubbla.
Facit: Ingen sprucken bostadsbubbla och 8 procent upp för huspriserna under 2014.
Experterna kan sport. Sverige tog guld i OS.
Fråga: Tar Sverige guld i OS? Rungande konsensus – Sverige tar guld och förhoppningsvis i någon slags skidåkning och kanske hockey hoppades experterna.
Facit: Sverige tog två guld – damernas och herrarnas stafett i längdskidåkning.
__________________________________________________________________
Så här satsar de 2015
Kerstin Gillsbro, Kajsa Rautenberg och Nicklas Lidström är några av de fastighetsägare som du under året mött i tidningen. Vilka satsningar och förväntningar finns det inför 2015?
Christian Hermelin, vd Fabege.
– Framgång föds tack vare motiverade medarbetare och nöjda kunder. Vi ska fortsätta skapa rätt förutsättningar för både dagens och morgondagens arbetsmiljöer, med ambitionen att bidra till ökad produktivitet och motivation hos våra kunders medarbetare.
Michael Nilfors, vd Brandtornet.
– Brandtornet har genom åren byggt nästan 500 hyresrätter i Jönköping. Men då vi inte har tillgång till byggbar mark så kommer vi satsa på att energieffektivisera vårt fastighetsbestånd och se till att våra befintliga hyresgäster trivs samt vara lyhörda för förbättringar.
Kerstin Gillsbro, vd Jernhusen.
– Vi fortsätter våra satsningar på att öka det kollektiva resandet och få mer gods på järnväg genom att bland annat utveckla stationsnära fastigheter i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi jobbar också vidare med att utveckla trevliga och trygga mötesplatser på stationerna med service som förenklar vardagen för resenärerna.
Kajsa Rautenberg, vd Slottsmöllan.
– Nästa år står vi inför en stor genomgång och modernisering av vårt eget kraftverk för att fortsatt kunna producera grön el till våra 120 hyresgäster. Vi kommer även att förädla en rå industrivåning från 1876 på 1 000 kvadratmeter. Att omvandla våningsplanet till ett av Sveriges modernaste kontor men samtidigt bevara den unika atmosfären blir en spännande utmaning.
Nicklas Nyberg, vd Nybergs Fastigheter.
– Det blir att utveckla och förvalta vårt nyaste förvärv, Arken fastigheterna, med kommersiella fastigheter på 28 000 kvadratmeter i inre hamnen i Örnsköldsvik, där vi är en av flera lokala delägare.
Vi kommer även att satsa på ett nytt projekt med 74 bostadsrättslägenheter ”Solsidan”, vid före detta Folkets Park.
Nicklas Lidström, delägare i Industrihus.
– Att Industrihus pågående projekt löper smärtfritt och vi går i mål till fullo med de hyresintressenter vi har. Då är vi även rustade att förvärva ytterligare fastigheter i Västerås.
Marie Linder, ordförande Hyresgästföreningen.
– Vi kommer fortsatt driva att det byggs nya hyresrätter till rimliga hyror. I fokus har vi också hyresgästernas rätt till inflytande när man renoverar och att man kan få välja omfattning på upprustningen. Därtill kommer vi fortsätta arbeta för ekonomisk balans mellan det ägda och det hyrda boendet.