Pehr Granfalk (M) Kommunstyrelsens ordförande, Solna och Leif Gripestam (M) Kommunstyrelsens ordförande, Täby.
Publicerat 11 september, 2017

”Det går inte att bygga ikapp bostadsbristen”

REPLIK Hyresrätten kommer varken att vara den lönsamma boendeformen i framtiden eller lösningen på bostadsbristen. Det skriver Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby, och Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande Solna, i en replik.

Miljöpartiet verkar nästan ha en världsfrånvänd syn på byggnation och hur bostadmarkandens problem ska lösas. Samtidigt som de argumenterar för fler bostäder vet vi ute i kommunerna hur de obstruerar mot nya bostadsområden med det ena mer kreativa argumentet än det andra. Dessutom vet vi att en anledning till att det blir så pass dyrt att bygga är alla olika kommunala särkrav på och olika byggstandarder. Ofta pådrivet av orealistiska miljökrav. Det skapar dyra bostäder. De som drabbas är de personer med absolut lägst betalningsförmåga.

[ Annons ]

I den politiska debatten kan det ibland låta som att det enda som kan lösa bostadsbristen är hyresrätter. På samma sätt argumenterar Tomas Eriksson och Mikael Jämtsved. Det bör dock påpekas att en lägenhet som är hyresrätt jämfört med en lägenhet som är bostadsrätt, fortfarande just är en bostad. Bara för upplåtelseformen ändras så blir det inte fler bostäder.

Debattörerna framför också att man ska bygga bostäder med billigare eller mer ”rimliga” hyror. Det låter självklart och vem vill inte bo i en billig bostad? I princip alla vill bo billigt. Problemet är att en hyresrätt alltid är dyrare än det ägda boendet över tid. Dessutom är just nu nybyggda hyresrätter dyra. Det största hindret att bygga billigt i dag är olika typer av lagstiftning och regelverk som fördyrar processerna. Att det sedan tar cirka åtta år från idé till nyckelfärdigt gör att det byggs in en tröghet som leder till att byggföretagen har svårt att möta efterfrågan.

Att alla ska bo billigt är tankegångarna som format bostadsmisslyckandet sedan andra världskriget. Genom att alla vill bo i ett fåtal underprissatta bostäder så skapas det inga nya bostäder. Marknadsvillkoren sätts ur spel genom olika typer av pristak. Stockholm har haft bostadsbrist under minst 30 år. Under samma tid har det inte varit brist på bröd i våra matvarubutiker. Är det inte märkligt att marknader som släpps fria fungerar och de som regleras via staten alltid havererar?

Är det inte märkligt att marknader som släpps fria fungerar och de som regleras via staten alltid havererar?

Det ägda boendet är den mest populära boendeformen i dag i Sverige. Över en livstid är det också den överlägset billigaste. Det är bara i det ägda boendet man kan bestämma renoveringstakt och vilken standard man vill ha. Hyresrätten är ett helserviceboende med extra avgifter och kostnader kopplat till detta.

Självklart behövs hyresrätter i en dynamisk region. Men det är inte den lönsamma boendeformen i framtiden och det är inte lösningen på bostadsbristen.

Just nu finns det stora risker kopplat till bostadsproduktionen. Allt fler varnar för att det tar längre tid att sälja nya bostäder och det blir svårare att hyra ut. Samtidigt så ökar hushållens skuldsättning och många maxbelånar sig vid bostadsköp. Det finns betydande finansiella risker kopplat till en bostadsmarknad i obalans.

Ska vi säkra en bostadsproduktion över tid krävs det helt andra regelverk och att bostadsmarknaden fungerar som en marknad. Det måste finnas rimliga förutsättningar att kunna räkna hem sina olika investeringar.

I det korta perspektivet går det inte att bygga ikapp bostadsbristen, särskilt inte för den grupp som står längst från bostadsmarknaden. Därför måste vi vara innovativa i hur vi nyttjar det befintliga fastighetsbeståndet. Därför lyfter vi utöver tidigare förslag fram följande:

1.     Hälften av en privatbostad bör kunna hyras ut skattefritt. På så sätt kan stora bostäder nyttjas mer effektivt. Det bör även bli enklare att göra om en stor bostad till två mindre.

2.     Förstärkta ROT-avdraget till 50 procent för dem som bygger om/till befintliga utrymmen så som garage, källarplan och Attefallshus till uthyrningsdelar. Reglerna för att få bygglov bör även förenklas.

3.     Hyreslagstiftning som tar hänsyn till småskaliga hyresvärdar som hyr ut delar av sina bostäder. Det innebär att det ska finnas tydliga regler och vara tryggt både för uthyrare och den som hyr.

Görs ingenting kan vi inom en snar framtid hamna i en situation med både bostadsbrist och bostadskrasch. Det skulle vara unikt och riktigt dåligt. Det är dags att rikspolitikerna tar ansvar och reformerar bostadsmarknaden från grunden.

Leif Gripestam (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Täby

Pehr Granfalk (M)

Kommunstyrelsens ordförande, Solna

Läs mer: 

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/bostadsmarknaden-loses-inte-genom-ett-alexanderhugg/

 

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/okad-nyproduktion-kommer-aldrig-att-kunna-losa-bostadskrisen/

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]