[ Annons ]

Det har gått sex månader sedan Madeleine Forsberg, 22, flyttade in i landets minsta studentbostad – en 8,8 kvadratmeter stor stuga med egen täppa på Kämnärsvägen i Lund.
Publicerat 5 oktober, 2012

"Det går fort att städa"

Det har gått sex månader sedan Madeleine Forsberg, 22, flyttade in i landets minsta studentbostad – en 8,8 kvadratmeter stor stuga med egen täppa på Kämnärsvägen i Lund.

Stugan uppfördes som ett experiment av studentbostadsstiftelsen AF Bostäder i Lund, som på sikt vill uppföra ytterligare ett tjugotal ministugor i området.

[ Annons ]

Byggplanerna har dock stött på patrull då Boverket i somras överklagade Mark- och miljödomstolens tillåtelse att uppföra stugorna, med hänvisning till att Boverkets regler inte tillåter nyproducerade lägenheter på mindre än 25 kvadratmeter. Stugan uppfördes ändå tidigare i år med ett tillfälligt bygglov, och studenten Madeleine vann hyreskontraktet i en tävling.

Nu har det gått ett halvår sedan flyttlasset gick, och Madeleine har hunnit odla grönsaker på sin täppa, ha grillfest och ett antal middagsbjudningar i sitt lilla minihus.

I en intervju med Sydsvenskan uppger hon att hon trivs riktigt bra i stugan jämfört mot de källar- och kollektivboendet som hon hann testa på i början av sitt studentliv.

– Jag trivs utan tvekan bäst här. Det är ett charmigt hus som man märker att det ligger mycket tanke bakom, säger Madeleine till Sydsvenskan.

Den knappa storleken på bostaden stör henne inte nämnvärt.

– Ur miljösynpunkt är det bättre att ha små ytor som är lättare att värma upp. Och så går det fort att städa.

De övriga stugorna som AF Bostäder vill uppföra är aningen större än Madeleines lilla hus, men fortfarande under gränsen för Boverkets regler. Hur byggplanerna kommer att framskrida återstår ännu att se.

Under experimenttiden ingår uppdraget att blogga om tillvaron på 8,8 kvadratmeter. Madeleines egna tankar om livet i Sveriges minsta hus kan du läsa om här.

 

Tidigare på Fastighetstidningen.se: ”Madeleine ska bo i Sveriges minsta studentbostad”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]