Organisationen Fastighetsägarna tar före detta språkröret, nu hållbarhetskonsult på finska Miltton Purpose, Maria Wetterstrand till hjälp när man nu ska stärka sitt klimatarbete. Vi fick en kort pratstund efter ett rundabordssamtal i Almedalen.
Antalet offentliga arrangemang i Almedalen har börjat dala. Dock är gränderna i Visby fulla av folk. Allt fler möten sker bakom lyckta dörrar i form av exempelvis rundabordssamtal. Ett sådant leddes av Rikard Silverfur, chef utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna. Frågan som skulle upp på bordet var: Hur bidrar fastiighetsbranschen till ett fossilfritt Sverige? Här deltog hållbarhetschefer från flera stora fastighetsbolag, byggbransch och energibransch. Fastighetstidningen fick en kort pratstund med en av deltagarna just efter mötet – Maria Wetterstrand, före detta språkrör för Miljöpartiet numera vd för Miltton Purpose.
– Olika samtal fyller olika funktioner. Hade detta varit ett offentligt samtal hade man inte kunnat vara lika många som samtalet. I ett slutet samtal kan man vara lite mer öppen och kanske också lite mer nördig på detaljnivå.
Du har nyligen avslutat ett uppdrag för organisationen Fastighetsägarna, berätta.
– Det är ett arbete som ska ligga till grund när Fastighetsägarna ska stärka sitt klimatarbete. Jag har analyserat vad som gjorts tidigare och intervjuat en massa människor både i som utanför organisationen. Utifrån det har jag identifierat de viktigaste frågorna och utmaningarna. Det finns stora utmaningar för en organisation som har så diversifierade medlemmar på olika håll i landet.
Vad fick du med dig från dagens samtal?
– Det är tydligt hur energifrågor fortfarande är i fokus. Men nu handlar det också allt mer om cirkularitet och materialfrågor. Utöver det föreslår jag att man också ska jobba mer med mobilitet. Alltså hur man kan bidra till att människor ska kunna transportera sig hållbart.
Då handlar det om saker man inte har samma rådighet över…
– Exakt. Men jag är övertygad om att man har större möjligheter än man tänker att påverka politiken. Som exempelvis att om det finns möjligheter att i ett område kunna ha tätare kollektivtrafik så kan man som fastighetsägarkollektiv gå ihop och driva frågan. Det tror jag kan uppskattas av politiken.
Vad mer tar du med dig från samtalet?
– Det var roligt att höra om deras syn på byggmaterial. Förut har ofta fastighetsbolagen menat att det är byggbolagens ansvar. Byggbolagen har sagt att man bara gör vad som efterfrågas. Och materialleverantörerna levererar inte om det inte finns någon efterfrågan. Där kan en organisation som Fastighetsägarna bidra till att det tas ett större grepp.
Solceller pratade ni en del om. Där menar många att det finns regelverk som begränsar möjligheten att utnyttja energislaget lika effektivt. Med din erfarenhet som politiker – går det att påverka?
– Man ska nog ha viss förståelse för att det är komplext. Just momsfrågan är knepig. Ska man ändra bara specifikt för solelsproduktion? I regel gillar man inte särregler. Och ska man ändra det generellt, då måste man in och peta i hela momslagstiftningen. Men jag tror att med ett hårt yttre tryck så kommer frågorna upp på den politiska prioriteringslistan. Där kan fastighetsbranschen driva genom att peka på andra perspektiv och möjliga lösningar.