[ Annons ]

Alecta förvärvade de kommersiella delarna av Nacka Strand med ett fastighetsvärde runt två miljarder. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Publicerat 15 februari, 2017

”Det börjar bli rätt dyrt”

Pensionsbolagen har inte varit så stora köpare under rekordåret 2016. För Alecta handlar det om att öka sin allokering mot fastigheter och ett tillskott var Nacka Strand. Men priserna är höga anser bolaget. 

Perioden 2014–2016 har varit en het marknad med rekord i transaktioner men institutionerna har inte varit lika aggressiva köpare som börsbolagen visar siffror på nettoinvesteringar som Catella tagit fram. Till stor del handlar nedgången om att Andra och Sjätte AP-fonden sålde Norrporten till Castellum för 14 miljarder våren 2016.

[ Annons ]

Ett av de mer defensiva pensionsbolagen på fastig-hetsmarknaden är Alecta som har minskat sin andel fastigheter i investeringsportföljen, till största delen på grund av att bolaget sålt av sina innehav i utlandet. Efter försäljningen är andelen nere på cirka sex procent.

– Vi har som mål att ligga på tio procent av totalt kapital, det motsvarar en bit över 70 miljarder kronor för vår del, säger Fredrik Palm, chef Fastigheter Alecta.

Han konstaterar att Alecta ligger lägre, AMF har till exempel 12 procent av sina medel i fastigheter.

– Vi är underviktade och behöver hitta nya bra objekt. Men det är ganska ansträngt prismässigt och har varit så en längre period. Vi upplever marknaden som överprissatt just nu, och det gäller i första hand kontor, handel och logistikfastigheter.

Men en affär kom till i januari när Alecta förvärvade de kommersiella delarna av Nacka Strand med 110 000 kvm uthyrningsbar area och ett fastighetsvärde runt två miljarder.

– Vi var 30 procentiga ägare i fonden Carlyle som är säljaren i Nacka, så till viss del köper vi av oss själva. Det är denna typ av off-market man kan göra utan budgivning som vi mest letar efter. De tillfällen vi har bjudit på objekt har de hamnat på nivåer som inte är intressanta för oss, säger Fredrik Palm.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]