Arvid Hagberg, energistrateg, HSB
Publicerat 9 september, 2019

”Det behövs nya digitala verktyg”

I juni tillträdde Arvid Hagberg tjänsten som energistrateg på HSB Stockholm. Han ser ett behov av nya digitala verktyg som fungerar bättre tillsammans.

Vad gör en energistrateg?

[ Annons ]

– Jag ska se till att vi har gemensamma riktlinjer för hur energiarbetet ska gå till och samordna hela organisationens energiarbete. Det går att spara energi på många olika sätt, allt från att installera värmepumpar, tilläggsisolera fasader eller montera nya termostater. Mitt uppdrag blir att hitta vilken ände av snöret vi ska börja dra i.

Vad blir ditt främsta fokusområde?

– Först ska vi försöka hitta lågt hängande frukter, enkla justeringar som är effektiva, då detta är en ny tjänst inom HSB. Sen behöver strategin förankras i hela organisationen, från driftstekniker till externa konsulter. Som kravställare är det viktigt att ha ett helhetsgrepp över energiarbetet som ska genomföras i våra fastigheter.

Vad ser du som er främsta utmaning inom området?

– Hela branschen ligger efter när det gäller digitaliseringen av dessa processer. De digitala verktygen finns, men de behöver bli enklare att både använda och kombinera. Användarvänliga applikationer för felanmälning, verktyg för underhållsplaner och förvaltningsarbetet – allt det behöver man system för. Samtidigt som allt ska vägas mot de ekonomiska faktorerna. Där behövs ett helhetssystem.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]