Den årliga fastighetsmässan Mipim i Cannes börjar lida mot sitt slut. Stenhård konkurrens, dåligt väder och många spontana möten är några av intrycken som Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen tar med sig hem från mässan. Här ger han sin analys av veckan i Cannes.
Vilka trender utmärker sig på mässan i år?
– Mässan är sig lik med mängder av städer och regioner som gör sitt bästa för att locka till sig investerarnas intresse. Konkurrensen är stenhård och projekten näst intill oöverskådliga. Om det går att lyfta fram någon trend bland allt detta så tror jag det är bostäder. Många av projekten och diskussionerna under mässan har handlat om just bostäder. Och då var det ju särskilt kul att just ett svenskt projekt vann första pris i klassen ”Best Residential Development” som kungjordes under prisceremonin på torsdagen, skriver Tomas Ernhagen.
Vad tycker du har varit bäst hittills?
– Som vanligt tycker jag att det bästa med mässan är ”livet mellan montrarna”, som någon uttryckte det, det vill säga alla de spontana möten som uppstår under Mipim-veckan. Montrarna inne på mässan fungerar som magneter och i minglet kring dem träffas folk och utbyter tankar och visitkort. En del av dessa möten resulterar säkerligen i vidare diskussioner och affärer.
Montrarna inne på mässan fungerar som magneter och i minglet kring dem träffas folk och utbyter tankar och visitkort
Har du själv deltagit i något seminarium?
– Jag var med i en panel som diskuterade behovet av en ny social bostadspolitik. Det var Veidekke som var arrangör. Bolagets kommersielle direktör Lennart Weiss och den tidigare bostadsministern Stefan Attefall presenterade två rapporter på ämnet, som därefter diskuterades av en panel bestående av Sofia Hedén (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnen i Malmö, Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge, Martin Willén, stadsbyggnadschef i Örebro och jag. Bra diskussioner men inga entydiga svar. Fortsättning följer.
Varför är det viktigt för Fastighetsägarna att vara på plats?
– Mipim är en fantastik arena för möten mellan svenska fastighetsägare och kommunrepresentanter. Det kan tyckas märkligt att man ska behöva ta sig till Cannes för den typen av möte, men faktum är att det är ett oerhört effektivt sätt att mötas, en sorts speed-dating som är svår att arrangera på hemmaplan. Som en mindre fastighetsägare uttryckte det: ”Vi träffar många kommunföreträdare där hemma, men det är bara här vi har möjlighet att träffa folket på högsta nivå och dessutom i en omfattning som är helt omöjlig att få till stånd hemma.”
Hur är stämningen i Cannes i år?
– Stämningen har varit bra, även om missnöjet med vädret var stort. Å andra sidan innebar det att det var fler folk som trängdes inne på mässan, vilket nog ledde till fler spontanmöten än vad som hade varit fallet om folk hade haft möjlighet att njuta av solen ute på Croisetten, avslutar Tomas Ernhagen.