Bildtext: Selfie av Mats Hederos, vd AMF-fastigheter på ett rätt tomt huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm.
Publicerat 3 april, 2020

”Det är som att röra sig i en film”

För Mats Hederos, vd för AMF-fastigheter har de senaste fyra veckorna inneburit oerhört mycket jobb som tagit energi. ”Jag försöker sova så mycket jag kan”.

Hur är läget?

[ Annons ]

–Vad ska jag säga, det är en märklig känsla – som att du är med i en film som beskriver en utveckling du inte känner igen dig i. Handlingen är spännande ända fram tills att du inser att det inte är en film utan verklighet.

Och har du landat i verkligheten?

– Jo, absolut. En av människans stora tillgångar är vår anpassningsförmåga. Trots att det gått så snabbt de senaste veckorna har redan en sorts normalitet skapats. Vi hittar ny motivation och kraft. Man får upp ögonen för andra saker i denna annorlunda verklighet.

Vad har du själv upptäckt?

–  Att vi nu så tydligt ser och uppskattar andra delar i samhället som inte uppmärksammats och inte har värderats lika högt tidigare. Då tänker jag framför allt på sjukvården. Jag har en dotter som är akutsköterska och får rapporter från henne.  Jag har en väldigt stor respekt för det arbete hon och hennes kollegor gör.

Hur ser din ”normala” dag ut numera?

– Jag är en person som vill ha många fysiska möten och det är förstås stor skillnad nu när vi som alla andra möts i olika digitala kanaler. Jag hade precis ett informationsmöte för ett hundratal personer i bolaget nyligen och det funkade rätt bra. Men visst längtar jag som alla andra efter en normalitet där vi kan ses fysiskt igen.

Många av era hyresgäster har problem, hur känns det att möta dem?

–  Det är tufft, framför allt för sällanköpshandeln och besöksnäringen.  Man har gått från en bra start på året och ser att mycket av det man arbetat hårt för att förverkliga nu hotas. Det är en jättejobbig situation. Det är svåra avväganden som alla måste göra och det kommer vi att dras med under lång tid framöver. Tillsammans med hyresgästerna såväl som Fastighetsägarna försöker vi hitta gemensamma vägar framåt.

Samtidigt måste du tänka på bolagets lönsamhet?

– Jo, men det finns en framtid, oavsett om det dröjer ett halvår eller ett år så vill vi och måste vi ha hyresgäster kvar även i den nya verkligheten. Men, visst, det kan inte kosta hur mycket som helst, så vi måste hjälpas åt att hitta lösningar.

Hur ser ditt privatliv ut just nu?

–  Det har varit fyra intensiva veckor där jag jobbat mycket och när jag väl kommer hem är jag duktigt trött. Så jag sover så mycket jag kan, inte för att jag är sjuk men för att jag behöver mycket vila. Jag är ute och springer när det är tid, tittar mer på tv-serier än normalt, det är vad jag orkar senare på dagen. Dagarna går märkligt fort just nu.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]