[ Annons ]

Publicerat 2 juli, 2019

”Det är inte alla som förknippar mig med bostäder”

Almedalsveckan är inte bara politikertal och seminarier. Direkta kontakter med politiker är också en viktig del av veckan. Sällan är avstånden så korta mellan offentlighetens aktörer.

Mycket av det som händer i Visby under den här veckan sker i lite i skymundan. Informella möten och samtal har alltid varit en viktig del av Almedalen, och det har blivit vanligare med åren. En av de aktörer som passar på att bjuda in politiker för att diskutera gemensamma frågor är Fastighetsägarna Stockholm. När Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson kom på besök pratade han också med Fastighetstidningen.

[ Annons ]

Vad ska ni prata om i dag?
– Jag hoppas att det ska handla om att hjälpa människor som är utsatta på bostadsmarknaden att få bättre förutsättningar att ta sig in.

Vilken roll tror du fastighetsägare kan spela här?
– Jag var med på ett väldigt intressant seminarium som handlade om fastighetsägare kan hjälpa till genom exempelvis ”bostads först”-programmet där en person som har varit hemlös flyttar in i en lägenhet och får sitt stöd i bostaden och inte behöver gå den vanliga vägen via en bostadtrappa. Det var några fastighetsägarna som vittnade om goda erfarenheter av det, i samarbete med Stadsmissionen.
– Ett annat exempel är fastighetsägare som lägger beställningar på nya bostäder som är mer överkomliga för utsatta grupper.

Vad gör du annars i Almedalen?
– Jag har mest pratat missbruk och psykisk ohälsa. Jag är ny som heltidspolitiker så det är mycket att knyta kontakter.
– Jag har också noterat att alla inte förknippar mig med bostäder. Annars blir det mer naturligt att gå till byggpolitiker, men jag är mer intresserad av byggandets sociala aspekter och det finns en hel del andra som också är det.

Har du också upplevt att mer och mer av det som sker i Almedalen sker bakom kulisserna?
– Faktum är att jag har noterat att fler numera är intresserade av samtal som allmänheten inte har tillträde till. Det är ju inte riktigt syftet med Almedalen. Poängen är ju att allmänheten ska kunna ha tillgång till experter och politiker. Men ibland ligger det förstås i ens eget intresse att föra informella samtal. Så jag tänker att man gärna kan kombinera både allmänna aktiviteter och enskilda möten.

Till sist, har du något särskilt tips inför fortsättningen veckan?
– Jag skulle vilja rekommendera ett seminarium klockan 11.30 på onsdag som Malmö stad ett seminarium om sitt program för att minska skjutningar som hittills ser ganska framgångsrikt ut. Det tror jag blir mycket intressant.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]