Industrifastigheter är egentligen Christer Johanssons gebit. Men när möjligheten dök upp satsade han på ett trygghetsboende i Töre utanför Kalix. Med rätt förutsättningar är det god lönsamhet menar han.
– Det började med att jag blev uppringd av en företagsförmedling som undrade om vi var intresserade, säger han. Först sa vi nej eftersom vi enbart arbetar med industrifastigheter.
Men med tiden vaknade idén om att huset skulle kunna byggas om till ett trygghetsboende. Äldreboendet på orten hade några år tidigare stängts. Det kändes viktigt för Christer och hustrun Eva som båda har sina rötter i Töre att försöka göra något åt saken.
– Jag såg i Fastighetstidningen att regeringen beslutat att införa ett nytt bidrag man kunde söka för att bygga trygghetsboenden, säger Christer Johansson. Det gjorde det hela möjligt.
En del av byggnaden hade tidigare varit ett äldreboende och det fanns en restaurang i bottenvåningen. Men det fanns ändå en hel del renoveringsbehov. En våning har byggts på och hela fastigheten har tilläggsisolerats och renoverats. Utrymmen för fritidsaktiviteter har också byggts in. Resultatet är 45 lägenheter för boende som är 70 år och 22 ytterligare som håller på att färdigställas.
–?Det gäller att ha de rätta förutsättningarna för att ett sådant här projekt ska vara lönsamt, säger Christer. Att bygga helt nytt hade inte varit lönsamt.
På ett trygghetsboende måste det finnas en resursperson tillgänglig under dagtid. Trots att det innebär en extra kostnad är det ändå ett lönsamt projekt.
–?Det här börjar bli en ny marknad och jag vet redan två företag i Luleå som är intresserade, säger Christer. Det finns möjlighet att ta ut högre hyror och kostnaderna är inte så stora som många tror. Lyckas vi inte hyra ut alla lägenheter kan vi få dispens och hyra ut resterande till personer i andra åldrar och skriver då bort besittningsskyddet. Vi har redan ett samarbete med socialförvaltningen.
På länsstyrelsen visste de knappt vilka regler som gällde.”
Det finns en hel del krav och regler som måste uppfyllas när ett trygghetsboende byggs om det ska vara bidragsberättigat. En fördel för Christer Johansson var att han har eget byggbolag och under många år arbetat inom byggbranschen.
– Jag anlitade en kunnig arkitekt och sökte bygglov, men det var ändå krångligt med ansökningarna, säger han. Eftersom bidraget var så nytt tog det tid. På länsstyrelsen visste man knappt vilka regler som gällde.
De hyresgäster som flyttar till Månstrimman sköter sig själva och lär fort känna sina grannar eftersom det finns gemensamma sällskapsrum. När huset är helt klart ska det även finnas tillgång till snickeri, vävrum och bastu. I bottenvåningen finns restaurang Källan där de boende kan köpa frukost, lunch eller middag varje dag om de vill.
Ulla-Britt Öberg som är nyinflyttad tycker att det känns tryggt och skönt. Redan efter några månader känner hon flera av dem som bor i huset.
– Alla känner varandra här och behöver man hjälp är det inga problem. I sällskapsrummen träffas man, en del handarbetar, läser och dricker kaffe. ABF kommer hit och då har vi korsordsdagar och bokläsning.