Bild på en snöskottare.
Den 9 november 2016 drabbades Stockholm med omnejd av ett fullständigt snökaos. Enligt SMHI hade det inte snöat så mycket så tidigt på vintern i Stockholm sedan mätningarna infördes 1905.
Publicerat 9 november, 2017

Det är dags att börja se upp

Förra året kom snön tidigt. Hur det blir i år står skrivet i stjärnorna. I vilket fall som helst så är Lasse Johansson, teknisk förvaltare på bolaget Lennart Ericsson i Stockholm, redo.

Drabbades ni hårt av den stora snödumpen förra året?

[ Annons ]

– Det märktes absolut att det kom snö, det gjorde det ju. Den entreprenör vi har för takskottning var på väg ut till någon av våra fastigheter. Och vi skyfflade så gott vi kunde utanför våra portar. Men det var väl mest stadens snöröjning som inte fungerade. Det påverkade oss inte så till den milda grad som man skulle kunna tänka sig.

Men då gäller det att man har koll. Hur gör ni för att vara förberedda?

– Vi har under flera års tid inventerat alla våra tak och uppgraderat snörasskydd där det behövts. Dessutom försöker vi kontinuerligt att kartlägga var snö samlas och istapparna sätter sig mest.

Måste ni göra det varje år?

– Av någon anledning är det alltid lite olika från år till år. Men vi försöker lokalisera de ställen där vi behöver ha extra koll. Men det viktigaste är att våra fastighetsskötare och tekniker har som en stående uppgift under vintern att alltid stanna
och titta upp.

Gör ni några särskilda investeringar?

– Vi stärker upp med snövarningssystemet Isidor. Det är oerhört lätthanterligt. Betydligt enklare än att sätta upp en klumpig järnställning som man gjorde förr i tiden. Inte minst är de lätta att plocka ner. De blev tyvärr ofta lätt stående hela vintern. På en del fastigheter har vi värmeslingor som det är viktigt att se över och säkerställa att de fungerar innan vintern.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]