Foto: Derome
Publicerat 17 oktober, 2017

Derome levererar solcellshus till Skellefteå

Derome och dess dotterbolag A-hus levererar ett helt solcellsdrivet hus till Skellefteå kraft. Huset blir startskottet på energibolagets Zero sun projekt, ett projekt som ska ”utmana det vanliga sättet att se på elförsörjning.”

Huset är helt frånkopplad från elnätet och producerar sin egen energi året om med hjälp av solen.

[ Annons ]

– Skellefteå Kraft har valt en av standardmodellerna hos vårt dotterbolag A-hus till projektet. Det känns fantastiskt bra att vi tillverkar hus med en konstruktion som är så energieffektiv att den uppfyller kraven för att driva ett hus helt på solceller. Det är en sak om man producerar ett specialhus med syftet att bli extra energieffektivt, men det här huset är vår mest sålda modell och konstruktionen på projekthuset är precis samma som i alla våra hus, säger Anders Carlsson, teknisk chef på Derome.

Huset är inte bara fullt soldrivet utan även anpassat till klimatet i norra Sverige, ett område där solen kanske inte alltid skiner. Tekniken bakom består av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller. Huset samlar energi under sommaren och överskottet lagras sedan för att användas perioder när solen inte skiner.

– Vissa månader är det noll soltimmar här och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg, chef för affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]