Per Bolund, får bostadsfrågorna på sitt bord och ska mot Miljöpartiets policy införa friare hyror. Foto: David Grossman
Publicerat 21 januari, 2019

Den motvillige ministern

Den motvillige ministern. I alla fall i rollen att införa en friare och mer avreglerad hyressättning. Men det blir en av Per Bolunds uppgifter när han nu tar över bostadspolitiken från partikollegan Peter Eriksson som är ny biståndsminister.

– Det är inte vi i Miljöpartiet som varit pådrivande i frågorna om marknadshyror men vi har överenskommelsen som ska följas, säger han till Fastighetstidningen efter att Stefan Löfven presenterat sin nygamla regering. Men vi måste samtidigt se till att det råder en balans så att inte enbart de med pengar har råd med bostad, tillägger Per Bolund.

[ Annons ]

Det har under tidigare mandatperioder diskuterats om inte bostadsfrågan egentligen hur hemma hos Finansdepartementet, inte minst för att samordna med skattefrågor. Något som även uppskattas av branschen.

– Det blir en styrka att bostäder även finns hos oss. Vi ska göra en stor skatteöversyn som kommer att få bäring på bostadspolitiken.

Blir det sänkta ränteavdrag under mandatperioden?

– I den frågan ber jag att få återkomma.

Per Bolund försvarar Finansinspektionens amorteringskrav och öppnar inte för att det sista kravet ska bort trots att marknaden varit skakig den senaste tiden.

– Min bedömning är att den största risken är om man har en prisstegring som fortsätter en lång tid, då ökar risken med rejäla sättningar. Den stabilisering vi ser nu är i grunden positiv.

Du ska utreda även friare och mer lägesanpassade hyror i det övriga beståndet. Hur ser du på det?

– Vi har kommit överens om det i januariöverenskommelsen så det är vår ambition. Vi kommer att tillsätta en utredning som får jobba med det. Den ska tillsätta nu under våren 2019 och vi lägger i högsta växeln.

Hur känns det att behöva bedriva en politik som du själv inte är bekväm med?

– Jag tror på marknadsekonomi och det finns incitament att bygga hyreslägenheter där vårt investeringsstöd är viktigt. Det kommer att finnas kvar för att bygga små lägenheter med lägre hyra

Hur är din relation till hyresgäströrelsen?

– Det är en oerhört viktig rörelse i Sverige, och vi vet att många hyresgäster har en utsatt situation och då behöver man en stark röst som talar för dem. Det är viktigt med balans och starka parter på båda sidorna.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]