[ Annons ]

Publicerat 11 december, 2018

Delat boende – lösningen för unga vuxna?

Samtidigt som det byggs ettor för unga visar undersökningar att det delade boendet lockar mest. Trenden har länge synts i övriga Europa, men hinder för delade kontrakt och regleringar för byggstandarder gör lösningarna sällsynta här.

Enligt en undersökning från Studentbostadsföretagen som genomförts med hjälp av Boverkets innovationsstöd är det framförallt den sociala aspekten som lockar med att bo i delat boende. Unga efterfrågar en större lägenhet med fler gemensamma ytor. Dessutom innebär delade lägenheter ofta en lägre hyra än för en egen liten etta.

[ Annons ]

I Sverige har Rikshem sett möjligheten att nå en ny kundkrets. I november inledde man ett samarbete med det nystartade företaget Colive. Tillsammans vill man utveckla och etablera lägenheter med en planlösning anpassad för samboende. Jonas Häggqvist, vd för Colive, ser det som ett startskott för verksamheten i Sverige.

– Det är en jättefin möjlighet för oss att komma igång med etableringen av det vi kallar ”coliving” i Sverige. Rikshem är en drömpartner som har alla de förutsättningar som behövs för att kunna ge vår målgrupp det som verkligen saknas i Sverige idag, säger Jonas Häggqvist.

Rikshems affärsutvecklingschef, Petter Jurdell, berättar att planen är att ha ett gemensamt färdigt projekt inom två år. Colive ska fungera som operatör och via sin plattform kunna matcha ihop hyresgäster. Det hoppas man kan öppna upp för fler sociala möten och göra det lättare att komma in som nyinflyttad till en stad.

– Vi är ju världsmästare på ensamhushåll i Sverige. Frågan är vad det gör med oss som individer? Jag är övertygad om att den här bostadsformen kommer att sänka tröskeln för att komma in i ett socialt sammanhang. Då spelar det ingen roll om du flyttar från Växjö till Uppsala eller från Indien till Kista. Det här är en utvecklande bostadsform jämfört med att bo själv. Du blir en bra människa, säger Jonas Häggqvist.

Sverige är det land i världen som har högst andel singelhushåll. Enligt SCB är 40 procent av alla hushåll singelhushåll.

I åldern 20–35 år uppger nära hälften att de vill bo tillsammans med andra och 80 procent av unga vuxna skulle kunna tänka sig att dela kök och vardagsrum. Källa: ”Hur vill unga bo i framtiden” Fastighetsägarna/United Minds

En enrummare i Stockholm ligger idag på omkring två miljoner kronor. Det innebär att man måste spara ihop 300 000 kronor själv för att låna resten.

För rikshem är det här ett sätt att nå en målgrupp av unga vuxna som man tidigare tappat.

– Vi har sökt någon form av samarbete och funderat själva på hur vi ska nå den här målgruppen. Vi sprang på aktören Colive för något halvår sedan och fattade tycke för varandra, berättar Petter Jurdell.

– Vi har ju studentbostäder men när våra hyresgäster har studerat färdigt behöver de flytta från studentbostaden. Vi hade gärna behållit den gruppen som kunder, det här skulle kunna vara ett sätt att göra det på.

Men behövs verkligen en extern aktör?

– Jag tror att vi hade kunnat göra det själva. Men vi har i dag inget system där vi kan göra någon matchning av vilka som ska bo tillsammans. Jag tror att vi som har fastigheten kan vara möjliggöraren för att testa fler saker än vad vi själva mäktar med om vi är modiga och öppnar dörren för andra.

Vi tror att en sån här typ av hus kan berika våra befintliga områden.

Enligt petter jurdell är det också något som kommer kunna tillföra värde till Rikshems befintliga områden och öka tryggheten.

– Vi tror att en sån här typ av hus kan berika våra befintliga områden. Kunden lever smått, därmed är man kanske mycket ute i den omkringliggande miljön vilket skapar kundunderlag för caféer och rörelse i området som ökar tryggheten. Vi ser en klar uppsida med att få in den här typen av områden i våra befintliga där de passar väl in.

I övriga Europa har trenden sedan länge varit att unga och studenter bor i delade lägenheter, men i Sverige finns det få liknande projekt.

Varför tror du det är så?

– Bostadsbristen för unga vuxna som precis etablerat sig på arbetsmarknaden är större nu än på länge. Dessutom är delningssamhället tillbaka. Nu ser man en fördel med att dela med andra av rena hållbarhetsskäl. Jag tror att det tidigare varit vanligt i usa och England för att priserna har varit så extremt höga. Att dela boende har blivit ett sätt att kunna bo centralt till en vettig peng helt enkelt, säger Petter Jurdell.

Illustration: Colive

Så ska Riksbyggen och Colives projekt fungera

Målgruppen är unga vuxna i åldrarna 20–35 år. Projektet är tänkt att omfatta totalt 100 till 300 boende, där varje lägenhet kommer inrymma mellan 6 till 10 hyresgäster. Som boende i en av kollektivlägenheterna har man tillgång till sitt eget rum med säng, badrum och förvaring. Övriga ytor som matsal, vardagsrum, kök och balkong delas med de andra. Därtill ska det även finnas gemensamma utrymmen som delas med alla boende i fastigheten. På bottenplan ryms en ”loungeyta” och tvättstuga med fler maskiner än i en klassisk tvättstuga. I väntan på att maskinen ska bli klar kan man ta plats i  co-workingytan eller ta en kaffe i det gemensamma caféet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]