Publicerat 28 september, 2022

Delade meningar om hyreshöjningar i Stockholm

Förhandlingarna infor 2023 års hyresjusteringar är snart igång och åsikterna går isär bland aktörerna på Stockholms hyresmarknad gällande om hyrorna behövs höjas eller ej.

Tidigt under morgonen skickade Fastighetsägarna ut ett pressmeddelande i vilket de argumenterade för en rejäl höjning av hyrorna i Stockholm. Enligt organisationen kräver högre ränte- och förvaltningskostnader att hyrorna i huvudstaden höjs med 9,5 procent inför 2023.

"Utvecklingen är dramatisk. De räntor som fastighetsägare lånar till har ökat med 200 till 300 procent och i vissa fall ännu mer. Samtidigt har priserna på det mesta som behövs i förvaltningen av hyresrätter dragit i väg rejält", skriver Oskar Öholm, vd Fastighetsägarna Stockholm, i en kommentar.

Egentligen vill Fastighetsägarna se en högre höjning på upp till 25 procent. Men på grund av en överenskommelse som ingicks tidigare i år ska man ta hänsyn till tidigare års utvecklingar, vilket resulterar i förslaget på en lägre höjning.

Men motparten Hyresgästföreningen är av en annan uppfattning. Vid 10:30-tiden skickade man ut ett eget pressmeddelande där man skriver att det är "befängt att låta hyresgäster ta den stora ekonomiska smällen när fastighetsägarna haft sötebrödsdagar under så många år".

"Att yrka på en så här stor höjning i det läge som råder nu är inget annat än oansvarigt. Det skulle innebära en ekonomisk dödsstöt för många utav våra medlemmar i regionen. Fastighetsägarna behöver fråga sig vem som ska har råd att bo i hyresrätter framöver", säger Susanne Sjöblom ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm

Hyresgästföreningen pekar på statistik framtagen av Statistiska centralbyrån (SCB) som säger att hyresgäster redan lägger en stor del av sin disponibla inkomst på sitt boende. Enligt Hyresgästföreningen kommer en hyreshöjning på 9,5 procent resultera i att flera hyresgäster kommer få mindre pengar över till annat, vilket i sin tur kommer leda till ett sämre ekonomiskt läge.

Joel Andersson
Nyhetsbyrån Finwire

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]