Publicerat 13 november, 2018

Delade meningar om hotellmarknaden

Antalet hotellrum har ökat rejält i Stockholm. En analys tror att 1 000 fler rum behövs de närmaste fem åren.

Med fler turister från framför allt Asien har behovet av hotellrum ökat i Stockholm. Enligt en rapport från Invest Stockholm (en del av Stockholm Business Region) kommer efterfrågan att öka och man bedömer att det finns utrymme för ytterligare cirka 1 000 nya rum i staden under de närmsta fem åren. Detta är utöver de 5 100 hotellrum som är planerade att tillföras länet samt de 1 600 rum som är planerade men bedöms som osäkra under den kommande femårsperioden.

[ Annons ]

– För att Stockholm ska fortsätta vara en av världens mest attraktiva städer, ser vi gärna fler internationella aktörer på marknaden och en större spridning inom de olika segmenten, säger Tora Holm, affärsutvecklare, Invest Stockholm.

Anders Nissen, vd på Pandox som är Skandinaviens största ägare av hotellfastigheter, är något skeptisk till Stockholm Stads analys.

– Det är ju deras uppdrag att säga så, och den typen av rapporter kommer hela tiden. Syftet är att locka de stora varumärkena som Hilton, Sheraton eller Marriot. Men problemet är att de är franschise-bolag och de gör inte etableringar på skandinavisk marknad med den hyresmodell som vi har, säger Ander Nissen, vd Pandox

Han är dessutom inte säker på att Stockholm behöver så många fler hotell, möjligen mindre Life Stylehotell.

– Men då kommer det att kräva att staden subventionerar mark för att få lönsamhet i en sådan investering, och det är jag inte säker på att man vill.

Transaktionsmarknaden för hotell är enligt Anders Nissen tämligen obefintlig.

– Senaste affären var nog Radisson Waterfront för tre år sedan. Det är dyrt att bygga hotell och det bokförda värdet får man inte tillbaka. Yielderna ligger nu på runt 4 procent och vi ser inte den svenska marknaden som särskilt intressant. I Tyskland och i Storbritannien får man 5,5 till 6 procent vilket gör den marknaden mer intressant för oss.

De 5 största ägarna av hotellfastigheter

1. Pandox. Antal hotell: 44. Antal rum: 9 013. I Stockholm bl.a: Hilton, Scandic Park och Radisson Blue Arlanda.

2. Balder. Antal hotell: 31. Antal rum: 5 227. I Stockholm bl.a: Berns hotell, Courtyard by Mariott.

3. Strawberry Properties/Petter A. Stordalen. Antal hotell: 10. Antal rum: 2 997. I Stockholm bl.a: Quality Hotel Friends, Clarion Amaranten, Yasuragi Spa.

4. Ramuk/Bicky Chakraborty Elite Hotel. Antal hotell: 16. Antal rum: 2 095. I Stockholm bl.a: Elite Plaza, Elite Marina Tower.

5. Midstar Hotels. Antal hotell: 12. Antal rum: 1 627. Inga hotell i Stockholm.

Källa: Fastighetsvärlden

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]