[ Annons ]

Publicerat 30 januari, 2015

Decembermardrömmen

Lättnad. Det var den initiala känslan då regeringen och Alliansen presenterade decemberöverenskommelsen. Opinions­undersökningarna pekade på att ett extraval inte skulle ändra på maktförhållandena i riksdagen. I så fall är det väl lika bra att ställa in valet och enas om hur landet ska kunna styras framöver. Lättnadskänslan varade inte särskilt länge. Det finns helt enkelt […]

Lättnad. Det var den initiala känslan då regeringen och Alliansen presenterade decemberöverenskommelsen. Opinions­undersökningarna pekade på att ett extraval inte skulle ändra på maktförhållandena i riksdagen. I så fall är det väl lika bra att ställa in valet och enas om hur landet ska kunna styras framöver. Lättnadskänslan varade inte särskilt länge. Det finns helt enkelt för mycket som kan ifrågasättas. Både när det gäller form och innehåll.

[ Annons ]

Låt oss börja med formen. Överenskommelsen, som gäller till och med 2022, säger att den statsministerkandidat som företräder den största möjliga konstellationen i Riksdagen ska bilda regering. Fair enough. Men överenskommelsen säger mer än så. Regeringen är också garanterad att få igenom sin budget utan att behöva ta hänsyn till oppositionen, oavsett hur liten minoritet regeringen utgör.

För att kunna fortsätta att turas om som herrar i Rosenbad har därmed de två krympande minoritetsblocken sagt farväl till behovet att kompromissa för att bygga majoriteter. Det är en nyordning som heter duga. Som många påpekat är det mycket tveksamt om den typen av långtgående förändringar i regeringsbildningens förutsättningar stämmer med grundlagens ande­mening. Och var det verkligen detta väljarna gav klartecken till i september? Det känns som ett högt spel med tilltron till demokratin.

Än en gång: Var det detta väljarna gav klartecken till i september?

Och så till innehållet. Genom att cementera blockpolitiken, riskerar överenskommelsen att ge oproportionerligt stort inflytande för partier på ytterkanterna. Ja, det är ju redan ett faktum. Regeringen har gjort långtgående eftergifter åt Vänsterpartiet för att säkra dess stöd.  Än en gång: Var det detta väljarna gav klartecken till i september?

Troligen lägger överenskommelsen locket på i allt som inte kan bakas in i budgeten. Eftersom oppositionen lagt sig på rygg när det gäller budgeten, lär den slåss med näbbar och klor för sina ståndpunkter i alla andra frågor. Annars riskerar den att upplevas som mycket blek inför valet 2018. Risken är alltså stor att vi får leva i ett åttaårigt beslutsvakuum i viktiga frågor som integration och bostäder (som inte ens finns med i tre politikområden som regeringen och oppositionen enligt överenskommelsen ska samtala om). Återigen: Var det detta väljarna gav klartecken till i september?

Överenskommelsen lyckades också uppfylla Sverigedemokraternas våta dröm om att få framställa sig som ensamt oppositionsparti. Den är ju ett sätt att isolera SD från inflytande. Räkna med att SD kommer att utnyttja det i nästa valrörelse, och hävda att de är de enda som tar ansvar för Sveriges framtid, medan övriga partier bedriver en extrem politik som hotar svenska grundläggande värderingar och kultur. Hur tokigt som helst, men säkert effektivt.

Så vad var det egentligen för julklapp regeringen och alliansen gav svenska folket? Jo, en konstitutionellt tveksam överenskommelse som effektivt skjuter viktiga sakfrågor åt sidan och ger SD ett drömläge inför nästa val. Det låter som en mardrömsuppgörelse för alla utom för SD. Var det verkligen det väljarna gav klartecken till i september?

Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna Sverige

Tomas listar:
Politikerna och verkligheten…
Politiker älskar att sätta upp storstilade mål för bostadbyggandet. Men vem ska bygga? Det råder brist på ledningspersoner inom byggbranschen. Imorgon sprider den sig till andra grupper.

Å andra sidan…
… löser  det sig nog. Riksbankens och andra myndigheters jakt på hushållens lån rycker ju effektivt undan möjligheten att finansiera framtidens byggande.

40 mil saknas
I år ska jag åka Vasaloppet. Det kan bli tufft. Snön lyser med sin frånvaro och skidorna står fortfarande i förrådet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]