[ Annons ]

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall skriver i dag i ett debattinlägg i Dagens industri att två allianspartier vill ha ett avdragsgillt bosparande, som skulle ge unga rätt att spara till en bostad på speciella konton. Läs inlägget i sin helhet här.
Publicerat 24 februari, 2012

Debattinlägg: Ge unga skatterabatt på bosparande

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall skriver i dag i ett debattinlägg i Dagens industri att två allianspartier vill ha ett avdragsgillt bosparande, som skulle ge unga rätt att spara till en bostad på speciella konton. Läs inlägget i sin helhet här.

De flesta unga vill äga sitt eget boende. Bolånetaket har gjort det ännu svårare att komma in på marknaden. Två allianspartier vill ha ett avdragsgillt bosparande, som skulle ge unga rätt att spara till en bostad på speciella konton. Ett liknande system finns i Norge.

[ Annons ]

En Demoskop/SEB-mätning som publicerades i Dagens industri i veckan kunde vi läsa att 87 procent av svenskarna vill bo i hus eller bostadsrätt. Nästan nio av tio vill alltså äga sitt eget boende. Och det har sett likadant ut i tidigare mätningar.

Det är en påtagligt hög siffra som ibland glöms bort i bostadsdebatten, där det ibland låter som om hyresrätten är det naturliga förstahandsvalet. Det är i sig kanske inget konstigt att människor vill äga sitt boende.
Ett eget ägande ger frihet att själv utforma boendet som man vill, att kanske slå ut en vägg, bygga nytt kök eller odla en trädgård – allt för att anpassa hemmet till hur livet ser ut just då.

Men det är många gånger svårt, särskilt för unga människor, att köpa en bostad i Sverige i dag. En påtaglig bostadsbrist har lett till stigande priser på bostadsrätter och villor. Bolånetaket som infördes 2010 har till syfte att motverka alltför hög skuldsättning hos hushållen. Men det har inte gjort situationen lättare för unga människor att ta sig in på bostadsmarknaden.

Vi har i Sverige skapat en tradition där det anses vara rationellt att låna maximalt. Så när priserna steg i höjden under en lång följd av år och karusellen började snurra lite väl fort såg Finansinspektionen ingen annan utväg än att införa bolånetaket.

Men det är ett trubbigt instrument. Sverige är ett rikt land i många avseenden, men svenskarnas sparande är i ett internationellt perspektiv lågt. Sex av tio unga mellan 18 och 25 år som tillfrågats i Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometer svarade att de inte har råd med de 15 procent av köpeskillingen som nu krävs kontant. Även många mellan 25 och 35 har svårt att få ihop till kontantinsatsen.

Den som drabbas är den unga person som får svårare att köpa sin första lägenhet eller hus. Det här är ett problem som jag ofta stöter på under mina resor i landet, både i storstad och på landsbygd.

Att bara slopa bolånetaket är dock inte en bra lösning. Människor ska inte uppmuntras att ta lån upp till taknocken och utsätta sig för stora risker. Därför är det oerhört viktigt att vi åter skapar en amorteringskultur i Sverige och uppmuntrar den trygghet som ett långsiktigt bosparande innebär, redan från unga år.

Kristdemokraterna vill därför se ett avdragsgillt bosparande, där unga via speciella konton får rätt att göra avdrag för bosparande. Till exempel skulle ungdomar mellan 18 och 34 år få spara upp till ett halvt prisbasbelopp, i dag 22.000 kronor, per år. Det skulle innebära att skatterabatten skulle bli knappt 7.000 kronor per år. Pengarna kan sedan användas till att köpa ett hus, en bostadsrätt, ägarlägenhet eller kooperativ hyresrätt, eller till att betala av på ett bostadslån.

I Norge har bosparande för unga funnits i 20 år. Där har var fjärde person mellan 20 och 33 år ett konto inom Boligsparing for ungdom, och i snitt sparar varje person drygt 10.000 norska kronor per år.

Kristdemokraterna har inom regeringen lyft frågan om ett skattesubventionerat bosparande. Det gläder mig att höra att Centerpartiets partiledare Annie Lööf nu också driver samma fråga. Då är vi två.

Ibland hör jag kritik mot förslaget. Sparande ska beskattas lika, säger den rationella ekonomen, och missar därmed poängen. Det är ett värde i sig att uppmuntra långsiktighet på bostadsmarknaden, och att fostra den unga generationen i att spara till sin första bostad.

Förutom att fler får möjlighet att äga sin bostad får vi också en stabilare samhällsekonomi, något som bland annat exemplet Tyskland visar.

En överväldigande majoritet av svenskarna vill äga sitt boende. Om många av dem ska kunna förverkliga sitt mål på ett samhällsekonomiskt sunt sätt måste vi också uppmuntra bosparandet.

Publicerad på Dagens industri debattsida 24 februari 2012

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]