[ Annons ]

Fredrik Strömsten, VD på uthyrningstjänstbolaget Qasa.
Publicerat 28 november, 2023

Debatt: Så skapas en tryggare hyresmarknad

65 000 bostäder skulle kunna tillgängliggöras årligen genom att lösa regelknutarna på bostadsmarknaden. Att öka tryggheten för hyresgästen är därför en viktig del av regeringens pågående utredning för att förbättra andrahandsmarknaden, skriver Fredrik Strömsten, VD på Qasa, Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder.

Sveriges bostadsmarknad är full av trösklar. För den som inte har decennier av kötid eller kontantinsats till att köpa en bostad är andrahandsmarknaden ofta enda sättet att snabbt skaffa sig ett hem i våra storstäder. Rapport efter rapport pekar på bostadsbrist och byggkris i majoriteten av landets kommuner.

I inflationens spår står vi en situation där ett redan tufft läge förväntas bli ännu svårare. Därför är andrahandsmarknaden och hur den utformas de kommande åren viktigare än någonsin för att skapa ökad trygghet för alla de som behöver någonstans att bo.

[ Annons ]

Idag lever enligt Boverket så många som 5 000 barn i Sverige i bostäder som hyrs ut i andra hand. Det innebär att många tvingas flytta ofta, kanske så ofta som var sjätte månad, och att familjer inte kan planera sina liv. En skakig grund att stå på för ett barn som kanske redan lever på samhällets marginaler.

Det är mycket glädjande att regeringen nu ser över reglerna för privatuthyrning. Resultatet ska presenteras 2024. I en intervju med bostadsministern som publicerades i Dagens Nyheter den 20/11 beskriver ministern hur utredningen ”ska se över hur det kan bli lättare för privatpersoner att hyra ut sina bostäder, vilket kan bidra till att bostäder hyrs ut i stället för att stå outnyttjade.”. Ett narrativ vi noterat löpande sedan pressträffen om direktivet i somras.

Vi välkomnar initiativet men saknar hyesgästperspektivet i regeringens direktiv och önskar därför understryka att ett förenklat regelverk inte enbart bör utgå från bostadsrättsägarnas behov, utan framför allt visa hur man tillmötesgår de tusentals hyresgäster som idag inte kan planera sin vardag. Att få med hyresgästperspektivet då ny lagstiftning ska tas fram är helt centralt.

För de som drabbas allra hårdast av dagens hårt reglerade hyresmarknad är inte de hyresvärdar som begränsas uthyrning av sin bostadsrätt eller den villaägare som har ett attefallshus på tomten som står outnyttjat, utan alla de familjer och barn som inte vet var de ska bo nästa år på grund av korta kontrakt.

Intresset och behovet av att hyra ut sin bostad längre än idag är stort. En majoritet av hyresvärdar vi tillfrågat önskat hyra ut längre än vad som idag är möjligt. Att förändra regelverket så att fler bostäder blir lediga långsiktigt istället för som idag ofta är fallet, 6-12 månader i taget, är en förutsättning för att skapa en trygg boendesituation och ökad tillit till samhället.

Med rätt förutsättningar skulle 65 000 bostäder kunna tillgängliggöras årligen vilket kan sättas i relation till de 21.900 planerade hyresrätter som spås byggas under 2023-2024.

Vår förhoppning är att regeringen ser båda sidorna av mynten och också  tillmötesgår hyresgästens perspektiv då man presenterar ett förslag till ny lagstiftning. Bara så kan en tryggare och hållbare bostadsmarknad skapas.

Vi vill se en lagstiftning som skapar framtidsutsikter för hyresgäster, inte minst barn och unga. Så kan Sverige få en mer inkluderande hyresmarknad som bidrar till att inte minst fler barn kan sova tryggt.

Fredrik Strömsten, VD, Qasa

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]