[ Annons ]

– Man måste kunna rucka lite på bullerkraven för bostäder när det handlar om studentbostäder. Det menade bostadsminister Stefan Attefall på seminarium om studentboende på Business Arena.
Publicerat 20 september, 2012

Debatt: Så ska fler studentbostäder byggas

– Man måste kunna rucka lite på bullerkraven för bostäder när det handlar om studentbostäder. Det menade bostadsminister Stefan Attefall på seminarium om studentboende på Business Arena.

Efter att arkitektfirman 2Karsman arkitekter fått Fastighetsägarna Stockholm och Metros pris för bästa idé till studentboende på Gärdet samtalade en panel om hur fler studentbostäder ska skapas i Stockholmsregionen där det nu vistas 85 000 studenter som ska dela på 12 500 lägenheter. Stockholms stads politiker lovade för en tid sedan att 4 400 nya studentbostäder skulle tillkomma men än så länge är det bara 86 byggda.

[ Annons ]

För Lennart Sjögren, regeringens utredare rörande studentbostäder (KD), var orsaken till bristen det han kallar för ”nånannannism”. Det vill säga att det alltid är någon annan som ska ta ansvar och politiker, kommunala tjänstemän och fastighetsbolag som skyller problemen på varandra.

– Men man ska inte bara stirra sig blind på politiken. De stora bolagen sitter på mängder av byggrätter som inte sätts igång eftersom man tror sig tjäna mer pengar på att bygga i framtiden.

Bostadsminister Stefan Attefall pekade sin vana trogen på att enklare regelverk kan öka intresset och minska byggtiderna för studentboendeprojekt. Han tycker till exempel att kravet på en tyst sida (under 55 decibel) skulle kunna undantas för studentrum.

– Låt oss i alla fall pröva det och sedan får man utvärdera vad de unga tycker, sa Attefall.

Karolina Keyzer, stadsarkitekt i Stockholm stad, höll med om att processen tar allt för lång tid, men hon och andra arkitekter höjde ett varningens finger för att snabbhet inte får ersätta kvalitet och eftertanke.

– Vi vet ju inte om det ska vara permanenta eller tillfälliga bostäder för studenter och man kanske ska kunna nyttja fastigheterna på annat sätt i framtiden, sade Keyzer.

För Christer Jansson, vd på Fastighetsägarna Stockholm, är frågan om studentboende inte skild från den om hyresrättens villkor.

– Vi har idag har en hyresmarknad där hälften av alla lägenheter i princip har noll rörlighet. Det är ett strukturproblem som till sist även drabbar studenter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]