[ Annons ]

Den svenska bostadspolitiken sätter käppar i hjulet för den invandrare som vill bli en integrerad del av det svenska samhället, tycker Robert Hannah, lokalpolitiker för Folkpartiet i Bromma, Stockholm.
Publicerat 15 april, 2013

Debatt: Invandrares klassresa stoppas av bostadspolitiken

Den svenska bostadspolitiken sätter käppar i hjulet för den invandrare som vill bli en integrerad del av det svenska samhället, tycker Robert Hannah, lokalpolitiker för Folkpartiet i Bromma, Stockholm.

Nyckeln till en lyckad integration är möjligheten för invandrare att kunna göra en klassresa. Tyvärr sätter den svenska bostadspolitiken käppar i hjulet för den driftiga invandrarfamiljen som strävar mot att bli en integrerad del av det svenska samhället. Syftet med hyresregleringen påstås vara att lägenheter ska förmedlas rättvist.  Men den svenska bostadspolitiken är till mångt och mycket ett fiasko som skapar och cementerar segregation.

[ Annons ]

Tack vare hyresregleringen och kösystemet är det en mardröm att hitta boende i de större svenska städerna. Allra värst är det för familjer som kommer till Sverige. De har givetvis inte tillräckligt med ködagar för att kunna välja boendeområde utan hamnar i impopulära och socialt utsatta områden som Hammarkullen, Rosengård och Rinkeby. Dessa områden är mer eller mindre tömda på arbetande etniska svenskar. Självklart är risken för sociala problem och sämre utbildning större för ett barn som hamnar i ett sådant område. Möjligheten att ta sig därifrån är idag så svår och tar så lång tid att det i praktiken innebär att det svenska samhället inte ger lika livsförutsättningar till invandrarfamiljer och deras barn.

Hyresregleringen har lett till att vi har barn som växer upp i Sverige men som talar på bruten svenska, deras egna lands språk. De får sämre förutsättningar att tillgodogöra sig utbildning än andra svenska barn, och deras föräldrar är maktlösa ifråga om att förändra familjens boende och barnens uppväxtvillkor. Hyresregleringen har också en parodisk effekt. Hyreslägenheter i Rinkeby har många gånger lika hög hyra som högt åtråvärda hyreslägenheter på Södermalm. I verkligheten går den hårt arbetande Rinkebyfamiljens knappa inkomster, eller den arbetssökandes bostadsbidrag till att subventionera välbeställda individers boende på Södermalm.

De svenska integrationsproblemen behöver moderna lösningar och mer handling än fina ord från politiker. Det är nödvändigt att hela det svenska samhället tar ansvar för att invandrarbarn ges samma förutsättningar att lyckas som etniskt svenska barn. De större städernas förorter behöver göras mer åtråvärda för etniska svenskar och innerstan behöver göras tillgänglig för fler samhällsgrupper. Det bästa redskapet för att locka fler svenskar till förorterna är att börja med att sänka boendekostnaden i förorten till nackdel för innerstan. Rinkeby ska inte behöva subventionera Södermalm. Låt innerstadsbor få betala för sig själva. Vidare behöver svenska fastighetsägare och byggbolag i samarbete med politiker våga satsa på renoveringar och lyft av ytterförorten för att göra de mer säkra, estetiskt tilltalande och trivsamma.

Medan politikerna sitter på läktaren får många invandrarfamiljer ta smällen. Segregationen ökar allt mer och invandrare fastnar i vissa utsatta förorter medan etniska svenskar bor i andra mer välbeställda delar av städerna. En förändring är nödvändig för att ge alla svenskar samma livsmöjligheter.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]