Publicerat 5 februari, 2020

Debatt: förpackningsinsamlingen ska ta sitt ansvar

Att Förpackningsinsamlingen försöker slippa undan att hämta glas och returpapper i bostadshus gillas inte av företrädare för boende och fastighetsägare. I en gemensam debattartikel uppmanar de kommunerna att inte vika ner sig i förhandlingarna.

Nästa år börjar det utökade producentansvaret för insamling av förpackningar- och returpapper att gälla. Då ska huvudregeln vara att bostadshus ska få hämtning av förpackningar och returpapper på samma sätt som vanliga hushållssopor. Det utökade producentansvaret innebär också  att producenterna ska ta det fulla finansiella ansvaret för insamlingen.

[ Annons ]

Just nu pågår samråd mellan kommuner och aktörer som vill tillhandahålla insamlingssystem. Men nu menar företrädare för boende och fastighetsägare att producenterna försöker smita undan kraven i förordningarna. I en gemensam debattartikel i Dagens Samhälle skriver de:

”Vi har fått veta att FTIAB under dessa samråd presenterat förslag där de inte vill hämta alla typer av förpackningar i bostadshus, utan slippa att hämta kärl med glas och returpapper. Boende ska istället tvingas släpa tunga glasflaskor och tidningar till en ny variant av insamlingsstationer.”

I debattartikeln (som kan läsas i sin helhet här) uppmanar de kommuner som sitter i samråd med FTIAB att inte godkänna ansökningar för insamlingssystem som inte är fullständiga.

Artikeln är undertecknad av företrädare från HSB Riksförbund, Sveriges Allmännytta, Fastighetsägarna Sverige, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Villaägarna.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]