[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 16 mars, 2023

Debatt: Börja agera mot fusket

Föreningen Rättvist Byggandes statistik visar att problem med fusk, svart arbetskraft och kriminalitet på byggarbetsplatser ligger på den svenska huvudentreprenörenens ansvar. Därför menar de att det är dags att sluta skylla ifrån sig på utländska företag och börja agera på riktigt.

Det är en seglivad myt som byggföretagen inte minst odlar och som utgår ifrån att ”alla vet”; att utländska företag är de som fuskar, har svart arbetskraft och skapar osund konkurrens inom byggbranschen.

Men det är inget annat än just en myt. Påståendet är lika felaktigt som att det främst skulle vara underentreprenörer långt ned i kontraktsleden som fuskar och begår brott. Vi vet det eftersom vi har statistik som styrker det. Ändå gömmer sig många byggföretag bakom dessa bekväma myter istället för att se om sina egna sätt att bygga hus åt beställarna.

[ Annons ]

Rättvist byggande har sedan starten granskat tusentals företag. Vi granskar alla företag i alla kontraktsled innan de tillåts arbeta på någon av medlemsföretagens byggarbetsplatser. 90 procent av de granskade företagen är svenska. En tredjedel av dem klarar inte de mest grundläggande villkoren; att det finns kollektivavtal, att de betalar korrekt skatt och att brott inte förekommer. Vi vet att också många av de utländska företagen inom bygg fuskar (ref Byggmarknadskommissionens rapport) men dessa företag utgör endast en väldigt liten del av branschen, max 10 procent.

Vår stora mängd data visar dessutom att de utländska företag som har fuskat i princip alltid är kontrakterade av ett stort svenskt byggföretag, som är medlem i branschorganisationer, och som har brustit i sin egen kontroll. Vi ser också brott och fusk högt upp i kedjan hos företagen, inte bara hos underentreprenörer. De gånger vi har deltagit i rättsprocesser med fällande domar har det handlat om huvudentreprenörens första led eller en anbudslämnare, alltså huvudentreprenören själv.

För att säkerställa att enbart godkända företag arbetar på våra medlemmars byggen har vi gjort cirka 200 oannonserade besök på byggarbetsplatser. Då kontrolleras även andra viktiga förhållanden, till exempel att arbetsvillkoren är schyssta, att arbets- och uppehållstillstånd finns för de som behöver det, och att alla på bygget kan legitimera sig. Trots våra granskningar hittar vi företag på våra byggarbetsplatser som inte får vara där. Upp till 25 procent av företagen är inte godkända och vi hittar ofta illegal arbetskraft på byggarbetsplatsen. Skulle detta accepteras i någon annan bransch till exempel inom finansbranschen eller tillverkningsindustrin?

Det duger inte att fortsätta skylla på andra. Problemen finns överallt och ändå möts vårt arbete för schysstare konkurrens och rättvisare förhållanden fortfarande av mycket motstånd. Vi ser till viss del en ljusning och vilja till förändring, framför allt hos flera av de stora byggbolagen på marknaden, men det görs långt ifrån tillräckligt för att också leda hela branschen in på rätt spår. Alla våra indikatorer för fusk har vänt åt fel håll under 2022, det är en oroväckande utveckling som även myndigheter bekräftar.

Vi är inte ensamma om att vara frustrerade över att branschen ser ut så här. Det utreds, skrivs rapporter och debatteras. Vi har kommit en bit på vägen, men vi kan och behöver bli ännu bättre. Vi måste sluta utreda och börja göra. Vi anser att ID06 och Bankinitiativet för en Hållbar byggbransch är två fina undantag. De har båda arbetat hårt för konkret, verklig förändring som vi hoppas bär frukt inom kort.

För att systematiskt mota bort fuskande företag behöver vi dela erfarenheter med varandra. Först och främst mellan myndigheter men även mellan byggherrar och entreprenörer. Det behöver inte vara svårt och besvärligt. Rättvist byggande är en operativ organisation som genomför all granskning och ser till att medlemmarna delar information med varandra. För att motverka byggfusk i hela kedjan skriver våra medlemmar tuffa avtal och tar ut viten för avvikelser.

Våra medlemmar är tillsammans en av de största inköparna av byggentreprenader i Sverige och den som fuskar hos en medlem får inte arbeta hos någon av de andra. Vi har en lista över ett hundratal företag som vi undviker av olika skäl. Det ger effekter som marknaden förstår och vi krymper på så sätt marknaden för fuskare.

Rättvist byggande har aldrig varit tänkt att bli en stor organisation, däremot vill vi göra stor skillnad. Föreningen finns bara av en enda anledning; att motverka arbetslivskriminaliteten inom byggsektorn. När branschens parter kan lösa det själva kan vi i stället se till att parterna har lämpliga och effektiva metoder. Det ser vi fram emot. Men till dess behövs vi.

Vi hoppas att fler seriösa och modiga byggherrar och byggföretag tar till sig kunskaper och organiserar sitt arbete så att det ger en verklig effekt, policydokument och seminarier är inte lösningen. Det första steget är att modigt och klarsynt granska den egna verksamheten för att få en verklighetstrogen självbild. Vi lovar från byggherresidan att arbeta för att det ska bli en konkurrensfördel att ”göra rätt”. Med gemensamma krafter kan vi agera effektivt för att motverka den organiserade brottsligheten. Det är seriösa företag som ska vinna upphandlingar och bygga Sverige.

Styrelsen i Rättvist byggande:

Morgan Jansson, VD Rättvist byggande
Anette Sand, ordförande Rättvist byggande
Maria Dahl-Torgerson, VD Telge Inköp
Tommy Lenberg, VD Byggherrarna
Jonas Schneider, VD Familjebostäder
Stefan Sandberg, VD Svenska Bostäder
Anna Mellström, VD Sollentunahem
Christina Lundby, Nyproduktionschef, MKB Fastighets AB

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]