[ Annons ]

Några av alla Twitter-användare som reagerat på beskedet om att Debaser tvingas flytta.
Publicerat 27 januari, 2016

Debaser tvingas lämna Medborgarhuset

Rockklubben Debaser, en av Stockholms mest omtyckta konsertarrangörer, får inte stanna kvar i Medborgarhuset på Södermalm. Beslutet visar på bristande insikter om hur man skapar en levande stad, säger Fastighetsägarnas chef för Stadsutveckling och samhälle, Helena Olsson.

Debaser Medis, i lokala sammanhang mer känt som Debban, får inte vara kvar i sina lokaler på Medborgarplatsen i Stockholm. Beskedet som blev känt tidigare i veckan väckte en proteststorm från många av klubbens mest lojala besökare och en namninsamling för att rädda klubben har startats.

[ Annons ]

I ett blogginlägg på Debasers webbplats skriver Annelie Telford, vd för Debaser, att politikerna hela tiden sagt sig vilja ha kvar Debaser i huset och alltid säger sig ha en ambition om hur kulturen ska få ta plats i staden, men att de goda ambitionerna stannar där eftersom tjänstemännen har en annan linje.

”Hur det blev så här? Jag vet inte. Ingen politiker sa att de ville detta, tvärtom. Ändå står vi här nu,” avslutar Annelie Telford sitt blogginlägg.

Erfarenheten att kulturpolitiska ambitioner stoppas av tjänstemän delas av Helena Olsson, näringspolitisk analytiker, hos Fastighetsägarna Stockholm.

– Fastighetskontorets insikter kring hur man skapar en attraktiv stad är verkligen ytterst begränsade. Attraktivitet skapas av mångfald och blandning, till exempel genom att man behåller några gamla byggnader när ett område exploateras. Att topprenovera allt till nybyggnationsstandard skapar inte en naturlig och organisk blandning av nytt och gammalt, dyrt och billigt, ägt och hyrt, både lokaler och bostäder, säger Helena Olsson.

Fastighetsnämndens ordförande Jan Valeskog tycker själv att det behövs fler scener för stor publik i Stockholms innerstad, men hävdar att det hade varit omöjligt för klubben att få stanna.

– För det första måste hela huset byggas om för att öka tillgängligheten och för att vi ska få bra lokaler för biblioteket, Kulturskolan och badet. För det andra så skulle andra verksamheter bli störda om Debaser fanns kvar. Kostnaderna för att ljudisolera är väldigt stora, säger Jan Valeskog till Stockholm Direkt.

Som allra längst till årsskiftet får rockklubben stanna kvar, sen ska Medborgarhuset renoveras. Biblioteket, som redan finns i huset idag, ska bli mer tillgängligt. Därtill ska Kulturskolan och en simhall rustas upp. Stockholms stad, som äger fastigheten, har erbjudit Debaser en restauranglokal i huset alternativt nya lokaler utanför innerstaden. Det senare förslaget har klubben tackat nej till med motiveringen att en likvärdig lokal innebär placering i Stockholms innerstad och med kapacitet för cirka 1000 besökare.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]