[ Annons ]

Handlen i Kristianstad centrum har drabbats av hårt sedan externhandelsområdet C4 öppnade för två år sedan. Men att ställa om tomma butikslokaler är för krångligt, menar fastighetsbolaget Byggnads AB Bröderna Persson. Foto: Shutterstock.
Publicerat 20 augusti, 2020

De vill riva hinder för att bygga om

Allt fler lokaler riskerar att stå tomma i kölvattnet av coronapandemin. Men för att fastighetsägare enkelt ska kunna ställa om lokaler behövs större flexibilitet, menar Fastighetsägarna Syd, och uppmanar bostadsminister Per Bolund till handling.

I en intervju med TV4 lyfte bostadsminister Per Bolund frågan om kontorsarbetet kommer att förändras i kölvattnet av coronapandemin. Mer hemmajobb kan leda till mindre behov av kontorsytor, vilket ger möjlighet att skapa bostäder av dessa, menade han. Anna Wiking och Magnus Hulthe Andersson, näringspolitisk chef respektive näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna Syd, svarade i en debattartikel i Expressen att Bolund visserligen var inne på rätt spår, men att han ” förbiser de höga trösklarna med tanke på de regelverk som styr en sådan omvandling.”

– Det krävs så otroligt mycket mer än att bara säga att vi har möjlighet att skapa bostäder av kontorsytor. Det måste finnas mer flexibilitet för att underlätta inom flera områden, som exempelvis tillgänglighetskrav, bygglov och Plan- och Bygglagen och detaljplanearbeten, säger Magnus Hulthe Andersson till Fastighetstidningen.

[ Annons ]

Han menar att det uppstår problem när efterfrågan minskar och fastighetsägare stöter på patrull i form av regleringar och lagar när de vill ställa om och anpassa sina tomma lokalytor till annan verksamhet.

– Hela den här situationen är väldigt aktuell i samband med corona. Om man som fastighetsägare inte kan genomföra de här förändringarna får lokalen bara stå tom, och det är så klart inte bra. Det här drabbar både små och stora fastighetsägare, säger Magnus Hulthe Andersson.

En fastighetsägare som drabbats av problemet är Byggnads AB Bröderna Persson i Kristianstad. Stadens centrum lider sedan ett par år tillbaka av den så kallade stora butiksdöden, efter att ett externhandelsområde öppade 2018, och corona har inte gjort saken bättre. Förvaltare Peter Thulin efterlyser samma flexibilitet som Anna Wiking och Magnus Hulthe Andersson.

– Kristianstads centrum blir mer och mer en mötesplats och vi jobbar därför mycket med att ställa om exempelvis butikslokaler till restauranglokaler, med ändrade bygglov för ändrad användning. Och där har vi krigat mycket med kommunen, säger Peter Thulin.

Han anser att det är orimligt att det till exempel ställs samma krav på tillgänglighet för renovering av en 200 år gammal byggnad som för nybyggnation.

– Regelverken är alldeles för fyrkantiga idag. De tittar inte på det enskilda bygget, utan bara på reglerna i stort. Det finns liksom inget tolkningsutrymme, så det måste till en flexiblare tolkning av varje enskilt fall, säger Peter Thulin. 

Magnus Hulthe Andersson och Peter Thulin är alltså överens om vad som behövs göras. Men den förstnämnde är tveksam till en snabb förändring.

– Jag är i grunden optimist, men det här kommer inte att ske på en vecka. Samtidigt tycker jag att om Per Bolund säger som han gör så måste han också vara beredd att leverera. 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]