Världens länder har enats om ett nytt ramverk för att skydda biologisk mångfald. Aktörer i fastighetssektorn lyfter behovet av konkreta åtgärder.
Världens länder har enats om Kunming-Montrealramverket, ett globalt avtal för att stoppa förlusten av biologisk mångfald och skydda djur och växter. Efter intensiva förhandlingar enades länderna om en finansieringsfond och gemensamma metoder för att utvärdera de 23 åtgärdsmålen i ramverket.
Riksbyggen lyfter nu behovet av att alla aktörer, inklusive fastighetssektorn, bör bidra med åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden.
– Överenskommelsen är ett steg i rätt riktning. Särskilt uppföljningen blir viktig, för att sätta fokus på frågan om biologisk mångfald över tid. Nu behövs åtgärder i enlighet med planen, säger Johanna Bjurskog, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Nyss kom även Fastighetsägarna ut med en uppdaterad guide till biologisk mångfald, den utökade guiden ska hjälpa fastighetsägare att förstå sin påverkan och agera med hjälp av fördjupningar i konkreta åtgärder och metoder som fastighetsägare kan använda för att skapa både värde och hållbarhet.
– Fastighetsägare som arbetar aktivt med biologisk mångfald stärker sin konkurrenskraft och långsiktiga lönsamhet, förklarade Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.
Fastighetsägarnas guide är användbar för alla, från nybörjare till de som redan kommit långt, med tips och verktyg för att mäta och redovisa arbetet.
– Från Riksbyggen vill vi bidra med det vi kan. Därför gör vi sedan ett decennium en ekosystemtjänstanalys vid markförvärv där värdet av ekosystemtjänsterna ska vara minst tio procent högre efter exploatering än innan vi tog marken i anspråk. Riksbyggen har också riktlinjer för växtval i vår nyproduktion och ger inspiration till bostadsrättsföreningarna vi förvaltar hur de exempelvis kan anlägga en äng, säger Johanna Bjurskog.