Bild: Landvetter södra
Publicerat 25 mars, 2019

De utvecklar Landvetter södra

Nu är det klart vilka byggherrar som fått förtroende att utveckla Landvetter södra. Staden ska byggas mellan Göteborg och Borås och bli hem åt minst 25 000 personer.

De byggherrar som valts ut är GBJ Bygg, Riksbyggen, Serneke Projektstyrning tillsammans med Semrén & Månsson Arkitekter, Skanska Sverige tillsammans med Boklok, Veidekke Bostad och Wallenstam.

[ Annons ]

Landvetter Södra är, av regeringen, utsedd som en av nio intressanta stadsutvecklingsprojekt i Sverige.

– Intresset för Landvetter Södra är stort, vilket är oerhört roligt. Efter en lång och noggrann process med många intressanta och kompetenta aktörer som visat intresse är det fantastiskt att ha landat i de sex bolag vi nu har valt ut. Vi kan nu börja det spännande arbetet med att konkretisera och visualisera för den unika stad vi vill skapa med människan i centrum, säger Maria Ådahl, vd Landvetter Södra Utveckling som tillsammans med Härryda kommun är beställare.

Vid valet av byggherrar lades stor vikt vid företagens ambition och kompetens att bygga hållbart i linje med Agenda 2030. Det ska vara innovativt, internationellt och mänskligt i samklang med naturen.

Landvetter södra ska bli ett ”föredöme och en del av en nationell världsutställning för hållbart stadsbyggande från scratch.”

-Vi är oerhört stolta och trygga med att nu ha beslutat om kärntruppen som ska göra nationellt och internationellt avtryck i framtidens stadsutveckling genom att skapa Landvetter Södra. Utöver de nu valda byggherrarna kommer flera av de andra aktörerna som visat intresse att involveras på olika sätt framöver, säger Per Vorberg (M), styrelseordförande Landvetter Södra Utveckling.

Nu ska ett konsortium bildas där man tillsammans ska lägga strategin för arbetsplan för utveckling av den första etappen.

Det handlar om främst bostäder som ska byggas på 15 hektar i närheten av Landvetter samhälle, Göteborg Landvetter flygplats och Airport City. Det exploatörsdrivna detaljplanearbetet förväntas inledas under kvartal tre och fyra 2019.

– Vi har medvetet valt ut både större och mindre aktörer med olika styrkeområden sett till gestaltning, materialval och innovativt förhållningssätt. De vi nu valt ut kommer att bidra med både långsiktighet, stabilitet och dynamiskt arbetssätt, säger Patrik Linde (S), vice ordförande Landvetter Södra Utveckling.

Så säger några av byggherrarna om utvecklingen av Landvetter södra:

Hans Wallenstam, vd på Wallenstam:
”Det känns det fantastiskt roligt för oss att vara med från början och medverka i utvecklingen av Landvetter Södra. Att bygga innovativt och hållbart i linje med Agenda 2030, så som planen är för Landvetter Södra, passar väl med hur vi vill bygga stad.”

Anders Sandberg, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Väst:
”På Riksbyggen är vi väldigt glada och stolta över att ha blivit utvalda till att från första början vara med och bygga en helt ny stad. Riksbyggen har under lång tid gått i täten för ett grönare och mer hållbart Göteborg. Nu tar vi med oss alla våra kunskaper inom hållbar stadsutveckling till byggandet av Landvetter Södra.”

Lars Henriksson, regionchef för Skanska Nya Hem i Göteborg:
”Skanska är en samhällsutvecklare och vi ser fram emot det här unika tillfället. Att planera en ny stad och ett samhälle från start är en stor utmaning och en fantastisk möjlighet. Det blir ett långsiktigt åtagande där vi går in med vår samlade kompetens, kapacitet och genomförandekraft.”

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]