Ulrika Nordqvist är IT-chef på Sundbybergs kommun och ansvarar för projektet att återskapa en virtuell kopia av Sundbybergs stad i datorspelet Minecraft. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 18 juni, 2018

De ska sätta Sundbyberg på kartan – i Minecraft

Under juni och juli ska tio sommarjobbare bygga en virtuell, fullskalig version av Sundbyberg i datorspelet Minecraft. Ansvarig för projektet är Ulrika Nordqvist, it-chef på Sundbybergs kommun.

Hur funkar detta?

[ Annons ]

– Min enhet bygger upp en server med karta baserad på vår GEO-data. Alla vägar, typografi med mera är redan på plats. Sedan ska sommarjobbarna bygga upp staden utifrån det under sommaren. Vi söker dem som är intresserade av stadsutveckling, arkitektur och digitala verktyg. Samarbetet är väldigt viktigt. Om alla är inne på kartan samtidigt kan inte alla bygga på samma ställe på samma gång.

Ni tror att detta kan bidra till stadsutvecklingen?
– Först gör vi ju en virtuell kopia av Sundbyberg, sedan får vi bestämma vad vi vill göra med kartan och vilka vi öppnar den för. Det finns människor som älskar att titta på detaljplaner och ritningar, men det här gör det enklare för dem som inte gör det och vi hoppas även att den virtuella kopian ska kunna vara ett redskap när vi bygger framtidens Sundbyberg.

Hur ser du på Minecraft som framtida arkitektsverktyg?
– Det finns såklart många program och verktyg som har många viktiga funktioner som Minecraft saknar. Fördelen med Minecraft är att det är så stort och har så många användare. Förhoppningsvis kan det i alla fall göra att fler blir intresserade av stadsutvecklingen i Sundbyberg.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]