[ Annons ]

Fredrik Reinfeldt, ordförande Centrum för AMP och Helena Olsson, vd Centrum för AMP, inleder invigningen med en runda curling.
Publicerat 14 februari, 2025

De siktar på ett tryggare Kista

Fredrik Reinfeldt skulle antagligen inte kalla det för att curla Kistaborna. Men det råkade vara en av flera aktiviteter att välja på när Jan Stenbecks Torg nu platsaktiveras. I fredags skedde invigningen.

Vakansgraderna i Kista har länge varit höga, och i januari valde Ericsson att säga upp ett hyresavtal om 33 000 kvadratmeter hos Corem i Kista. Fujitsu tog efter Ericsson och lämnade Kista i februari i år.

Flyttarna kan delvis ses som en följd av en allt intensivare debatt om säkerheten i området. Helena Olsson, vd för Centrum för AMP, menar dock attdebatt i media inte nödvändigtvis överensstämmer med verkligheten.

[ Annons ]

Hon anser snarare att det stora problemet ligger i att få folk att vilja vistas på torget, hon förklarar att det är vad som kommer skapa ett känsla av gemenskap där folk kan känna sig trygga.

– Trygghetsfrågan har varit på tapeten ett tag nu, men vi gjorde faktiskt en platsanalys förra året där vi ser att säkerheten i området är hög. Det är inte alls stor risk att bli utsatt för brott. När vi möter folk så ser vi inte heller ett problem med tryggheten. Sen så blir det ju såklart en trygghetsfråga när folk inte rör sig i området, en levande plats blir ju mer trygg, säger Helena Olsson.

Platsaktiveringen är en del av arbetet med Fokus Järva där ett större grepp om stadsutvecklingen i Kista tas för att utveckla och aktivera platser som kan upplevas som ödsliga. 

Stockholm Stad har tecknat en tvåårig överenskommelse med Centrum för AMP för att aktivera Jan Stenbecks Torg med syfte att skapa ett mer levande och tryggt område. Här ska det vara aktiviteter och evenemang, utställningar, konserter, pysselverkstäder, träningspass och mycket mer. 

– Vi som har satt ihop det här har haft en dialog om platsen under en längre tid, den har så bra potential genom sin fina utformning och som porten mellan nuvarande kontorsområde och galleria. Men saker händer ju inte av sig själva. Hur gör man detta till en plats där folk möts – i stället för ett torg man bara springer förbi? Dialogen har såklart tagit tid, men alla har varit väldigt positiva, säger Helena Olsson.

Centrum för AMP är en ideell förening som arbetar för att göra offentliga rum tillgängliga för alla. På torget kommer de att erbjuda gratis aktiviteter och samarbeta med näringsliv, civilsamhälle och kulturaktörer.

Två eftermiddagar i veckan kommer det även finnas möjlighet att träffa representanter från fastighetsägare och kommun som berättar mer om deras projekt och visioner.

Torget ska vara öppet och levande sex dagar i veckan, året runt, enligt AMP-modellen som har visat goda resultat, bland annat i Uppsala där över 200 aktiviteter genomfördes förra året.

– Vår modell för samman strävan hos det offentliga och hos privata aktörer att göra gemensamma ytor mer människovänliga och fyllda av aktiviteter som passar såväl män som kvinnor, ung som gammal, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande Centrum för AMP.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]