Foto: Futurum Fastigheter.
Publicerat 6 december, 2021

De planterar 50 000 lökar för biologisk mångfald

Futurum Fastigheter har planterar drygt 50 000 lökar vid totalt 28 skolor och förskolor i Örebro, samt 10 500 lökar planteras i Futurums Fjärilspark i bostadsområdet Rosta. 

Syftet med lökplanteringen är att öka den biologiska mångfalden, samt de många oroande forskarrapporter om en ökad insektsdöd runtom i världen.

– Insekterna är livsnödvändiga för hela vårt ekosystem. Dom är en del i näringskedjan och viktiga för andra arter, men framför allt så är dom viktiga som pollinerare och för odlandet av grödor. Min önskan är att krokusarna som vi planterar nu ska ge insekterna en ärlig chans att återhämta sig. Och tänk om flera fastighetsbolag ville göra samma sak. Vilken vinst för framtiden, säger Göran Lunander, vd på Futurum.

[ Annons ]

Det är först och främst krokus i gult, vitt och lila som planteras i gräsmattor runt Futurums skolor, förskolor och brandstationer. Planteringen sker med hjälp av kartor där man i förväg planerat för att få så bra effekt som möjligt, både ur växternas perspektiv och för ökad trivsel. Att man valt just krokus är för att de har väldigt tidig blomning och ger ett välkommet tillskott i form av mat för nyvakna humlor och bin.

Att plantera lökar är ett långsiktigt arbete. Krokusen sprider sig med sidoknölar och tillväxten är långsam. De lökar som sätts i marken nu är en grund som kommer sprida sig och skapa en värdefull, nyttig och färgglad blomstermatta under många år.

Bakom planteringen står i stor utsträckning medarbetarna på avdelningen Yttre skötsel. Men de har inte varit ensamma, även övrig personal har varit med som ett projekt för ökad förståelse, och för att involvera olika delar av organisationen. Till och med självaste vd Göran Lunander har deltagit, vid Lillåns skola där man planterade 1 500 lökar under en förmiddag.

– Jag är ju i princip alltid upptagen i möten eller sitter framför datorn. Jag pratar mycket om vad vi gör, men jag är ju sällan med, så nu tog jag chansen, säger Göran.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]