[ Annons ]

De nominerade till årets Kasper Salin-pris. Från vänster: Röda huset Sergels torg, Stockholm, Sara kulturhus, Skellefteå, Skären, Stockholm, Filborna vattentorn, Helsingborg. Foto: Sveriges Arkitekter.
Publicerat 15 mars, 2022

De nomineras till årets Kasper Salin-pris

Årets tävlande till Kasper Salin-priset är offentliggjorda. De nominerade är ett vattentorn i Helsingborg, två kontorsbyggnader i Stockholm och ett kulturhus i Skellefteå.

Kasper Salin-priset har delats ut sedan 1962 av branschorganisationen Sveriges Arkitekter och firar därmed 60-årsjubileum år. De nominerade i årets upplaga är Filborna vattentorn i Helsingborg, Röda huset Sergels torg och Skären i Stockholm samt Sara kulturhus i Skellefteå, som enligt juryn alla löser arkitektoniska problem på oväntade sätt och med upptäckarglädje.

– I dessa oroliga tider bevittnar vi tyvärr, på nära håll, hur lätt det är att förstöra arkitektur som århundranden av mänsklig vilja och ambition byggt upp. Att ge Kasper Salin-priset till samtidens framåtblickande byggnadsverk är att påminna oss om de demokratiska värderingar som bidrar till arkitektur som består, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic.

[ Annons ]

Juryns ordförande Torun Hammar, säger att 2021 var ett bra år ur arkitektonisk synpunkt.

– Det har varit ett bra år för arkitekturen, med flera kvalitativa och genomarbetade byggnader. I de bästa projekten har man engagerat sig i att förstå plats och sammanhang och har därmed haft ett fördjupat intresse för omgivningen, säger hon.

De fyra nominerade valdes ut bland runt 70 olika förslag, efter att juryn besökt samtliga på plats och bedömt dem utifrån en rad kriterier.

Vinnaren utses på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 7 april.– Kasper Salin-priset är mer än ett pris som sätter högklassig svensk arkitektur i fokus. Med sin sextioåriga tradition är det ett historiskt dokument, som genom sina mångfacetterade vinnare vittnar om hur samhället utvecklats och våra prioriteringar ändrats över tid, säger Emina Kovacic.

De som tävlar om Kasper Salin-priset är:

Filborna vattentorn, Helsingborg

Med klassiska och välproportionerade byggnadselement uppstår en struktur som upplevs tidlös och förmedlar ett slags urkraft och mysticism. 

– Vattentornet använder en beprövad teknik genom att dra nytta av vattnets egen tyngd för att skapa tryck i ledningarna, vilket är energieffektivt. Att nominera ett vattentorn känns extra bra eftersom vattenhantering och -försörjning är en nyckelfråga för våra städer, säger Torun Hammar.

Filborna vattentorn, Helsingborg. Arkitekt: Wingårdhs, beställare: Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp (NSVA) Foto: Sveriges Arkitekter

Röda huset Sergels torg, Stockholm

Att avstå från dyrbar kontorsyta för att istället bygga i mindre skala ger plats för nya förbindelser och en nod som staden har saknat.

– Genom att korta av kontorshuset och göra en trappa mellan Sergels Torg och Malmskillnadsgatan skapas ett nytt, viktigt stråk i staden. Den lilla röda byggnaden gör stor skillnad som en mötespunkt med en egen, stark karaktär, säger Torun Hammar.

Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan

Röda huset, Sergels torg i Stockholm. Arkitekt: Marge, beställare: Vasakronan. Foto: Sveriges Arkitekter.

Sara kulturhus, Skellefteå

Kulturhuset bevisar att trä går att bygga både högt och stort i – för många människor och funktioner i en väl gestaltad miljö.

– Kulturhuset utvecklar trähustekniken, där innovation är en central parameter för att lyckas med klimatomställningen. Samtidigt skapar huset en gemensam plats för både besökare och Skellefteåbor där kultur, möten och hotell blandas, säger Torun Hammar.

Arkitekt: White, beställare: Skellefteå kommun

Sara kulturhus, Skellefteå. Arkitekt: White, beställare: Skellefteå kommun. Foto: Sveriges Arkitekter.

Skären, Stockholm

Med sin modiga och lågmälda påbyggnad, som skapar lugn och kontinuitet i den byggda miljön, kan detta kontorshus bli ett föredöme för kommande tillägg.

– Skären vid Norrmalmstorg tar sig an två svåra uppgifter: att modernisera 1980-talets kontor med sina låga takhöjder och ganska mörka våningsplan, samt att lägga till volym på ett befintligt hus och ändå få det att smälta in i staden, säger Torun Hammar.

Skären, Stockholm. Arkitekt: General Architecture, beställare: Hufvudstaden. Foto: Sveriges Arkitekter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]