Löyly Sauna i Helsingfors är ett av de nominerade bidragen i Nordic architecture fair award 2017.
Publicerat 3 november, 2017

De kan vinna Nordic architecture fair award 2017

Bland 134 bidrag har åtta valts ut och nominerats av juryn till Nordic architecture fair award 2017. Tävlingen, med deltagande arkitektoniska projekt över hela norden, delas ut ut under Nordic architecture fair som går av stapeln 7–8 november

Det är ingen smal tävling direkt. Allt från stadsplaneringsprojekt, landskapsarkitektur till inredningsprojekt har kunnat anmäla sig till tävlingen. Bland de som åtta som slutligen valts ut finalister finns bland annat ungdomsbostäder i Västberga, en bastu i Helsingfors, en forskningsanläggning i Köpenhamn och en vulkantrappa vid Snæfellsnes, på Island. Projekten ska ha genomförts någon gång mellan 1 oktober 2015 och 30 september 2017.

[ Annons ]

– De åtta nominerade signalerar en väldig bredd. De spänner från enkla landskapsingrepp via skyskrapor till underjordiska museer. Gemensamt är förmågan att lyssna in sammanhanget, att addera en kvalitet till platsen utan att förgöra en annan. Sammantaget befäster de Nordens position som en mycket stark och egensinnig kraft inom världsarkitekturen, säger författaren och journalisten Mark Isitt, som är initiativtagare till tävlingen.

De nominerade bidragen har plockats fram av arkitekterna Oana Bogdan, Charles Renfro och Julien De Smedt. Priset delas ut på Nordic architecture fair I Göteborg 7-8 november. Under tävlingen kommer vardera bidrags ansvariga arkitekt få presentera sitt projekt. Sedan intar juryn scenen för att öppet resonera kring projektet och presentationen, innan arkitekten slutligen ges en chans till en kort slutreplik.

Följande åtta projekt är nominerade:


Arkitekturskolan KTH
Stockholm, Sverige
Efter att tidigare legat utanför campus, har Arkitekturskolan nu flyttat in i denna nybyggda, ovala fyravåningshus. Byggnaden är skapat för att ha ett maximalt ljusinsläpp.

Arkitekt: Tham & Videgård arkitekter
Beställare: Akademiska hus


Löyly Sauna
Helsingfors, Finland
Traditionsenlig finsk tradition i nymodern design. En nyöppnad bastuanläggning vid havet i södra Helsingfors.

Arkitekt: Avanto Architects
Beställare: Kidvekkeli


Mærsktornet
Köpenhamn, Danmark
Det 75 meter höga Mærsktornet tillhör Köpenhamns Universitet och innefattar 42 700 kvadratmeter yta med syfte att fokusera på hälsovetenskaplig forskning.

Arkitekt: C. F. Møller Architects
Beställare: Københavns Universitet


Saxhóllkratern
Snæfellsnes, Island
Vandringsstråk uppför vulkanen Snæfellsjökull på Islands västra spets. Till Saxhóllkratern har det byggts en trappa som gör vulkanen enkel att bestiga.

Arkitekt: Landslag
Beställare: the Environment Agency of Iceland


Sentralen
Oslo, Norge
Nytt kulturhus i Oslo, en samlingspunkt för den norska huvudstadens främsta kulturupplevelser.

Arkitekt: Kima arkitektur, Atelier Oslo
Beställare: Sparebankstiftelsen


Snabba hus
Västberga, Sverige
Konceptet går ut på flyttbara bostadsmoduler som placeras på tomter med tidsbegränsade bygglov och har utvecklats tillsammans med unga vuxna utifrån deras behov.

Arkitekt: Andreas Martin-Löf arkitekter
Beställare: Svenska bostäder


Tirpitz
Blåvand, Danmark
Hitlers gamla och ej färdigställda bunkersystem har blivit ett museum istället, där du ges tillträde direkt från Tirpitz tunnelbanestation.

Arkitekt: Bjarke Ingels Group, BIG
Beställare: Vardemuseerne


The Wedge
Oslo, Norge
Namnet kommer från dess form, som tar sig formen av en kil. Trots en maximal bredd om 10 meter inryms totalt cirka 4000 kvadratmeter kontorslokal i byggnaden, som är en streckkodsbyggnad.

Arkitekt: A-Lab
Beställare: Oslo S Utvikling (OSU)

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]