[ Annons ]

Som ett lyckosamt sammanträffandefår tidningen Situation Sthlm för första gången ett permanent hem i med 20-årsfirandet av tidningen. Nu flyttar redaktionen in i korsningen mellan Timmermansgatan-Maria Prästgårdsgata på Södermalm i Stockholm.
Publicerat 19 augusti, 2015

De hemlösas tidning har äntligen fått ett hem

Som ett lyckosamt sammanträffandefår tidningen Situation Sthlm för första gången ett permanent hem i med 20-årsfirandet av tidningen. Nu flyttar redaktionen in i korsningen mellan Timmermansgatan-Maria Prästgårdsgata på Södermalm i Stockholm.

 

[ Annons ]

Härom året fördes en kritisk debatt i medierna om kvarteren kring Mariatorget då bland annat ett natthärbärge, Stadsmissionens dagverksamhet och ett beroendecentrum etablerats i området. Svenska Dagbladet rapporterade att Mariatorget förvandlats till ”nya Plattan” och blivit en knutpunkt för missbrukare, hemlösa och knarkhandel.

Situation Sthlm:s nya hyresvärd är Einar Mattsson. Björn Schenholm, förvaltningschef på bolaget är inte orolig för att den nya uthyrningen skulle föranleda några kontroverser.

– Vi upplever Situation Stockholm som väldigt professionella och det är en viktig anledning till att vi kunnat hyra ut till dem, säger Björn Schenholm och fortsätter;

– Deras förhållningssätt som stämmer väl med våra kriterier på hyresgäster vi gärna vill ha. Bland annat har de visat en stor förståelse för fastighetens övriga hyresgäster och kunnat visa en god ekonomi. De är ett bra tillskott i fastigheten och området som helhet.

Pia Stolt, vd för Situation Sthlm är entusiastisk inför de nya lokalerna, och menar att en ny, konstruktiv miljö för organisationens verksamhet bidrar till att skapa värdighet.

– Einar Mattsson har varit mycket positiva till Situation Sthlm som hyresgäst, något som är mycket sällsynt för sociala verksamheter i innerstaden. Einar Mattsson har innan lokalfrågan blev aktuell haft ett engagemang för Situation Sthlm under ett antal år, säger Pia Stolt.

Organisationens nya lokaler är ritade av Andersson Arfwedson arkitekter. Lokalen, som omfattar 250 kvadratmeter, var ursprungligen en livsmedelsaffär och har stora skyltfönster mot gatan. Planlösningen är anpassad efter Situation Sthlms speciella behov. Den del av lokalen där försäljarna köper tidningen, och där de har tillgång till postfack, telefon, datorer och toaletter har placerats mot Timmermansgatan. I gathörnet mot Maria Prästgårdsgata ligger ledning, administration och redaktion.

Tidigare i Fastighetstidningen

Läs en intervju med en av Situation Sthlms försäljare här.

Fakta/20-årsfirande uppmärksammas med fotoutställning

För att uppmärksamma tidningens 20 år på Stockholms gator öppnar även Liljevalchs en fotoutställning av fotograf Joel Nilsson med bilder av Situation Sthlms försäljare. Utställningen pågår mellan 21-30 augusti.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]