[ Annons ]

Publicerat 10 maj, 2011

Föreningen som kör grönt

Vindkraft, rörelsestyrd belysning och energisnåla tvättmaskiner. Miljösatsningarna i bostadsrättsföreningen Brickbandet är många och här sitter miljö och ekonomi i samma båt.

Det låter nästan ingenting när Bengt Swegen kommer åkande i den lilla elbilen. Bengt Swegen är ordförande i Brf Brickbandet – eller, den gröna föreningen mitt i Bromma, som de gärna vill kalla sig. Den lilla elbilen köptes in för tre år sedan för att föreningens fastighetsskötare smidigt skulle kunna ta sig mellan föreningens 27 hus. Tidigare tog de sig fram med hjälp av bensindrivna bilar.

[ Annons ]

– Den är riktigt rolig att köra. Fast man kommer inte upp i mer än tretti.

Med sina 558 medlemmar är Brf Brickbandet en av Stockholms största föreningar. Här strävar styrelsen efter att i största mån tänka grönt.

– Det handlar både om att sänka kostnaderna och värna om miljön. Det härliga är att det ofta går hand i hand.

Redan 1986 tog föreningen första steget  bort från oljan och började utvinna värme till lägenheterna genom pelletsförbränning i en egen närvärmecentral. Sedan 2007 har man också investerat i tio andelar i ett vindkraftverk i Rättvik som idag förser två av husen med fastighetsel.

– Vi skulle gärna köpa mer men just nu har vi inte pengar till en så stor investering. Vi skulle behöva hela 250 andelar för att täcka upp för alla hus.

Men att gå över till andra energikällor är något som ses över. En stor solfångarutredning har gjorts och just nu kikar föreningen på bergvärmepumpar. Drömmen skulle vara att ha ett eget vindkraftverk. 2007 beslutade styrelsen att en helt ny tvättstuga skulle uppföras och man satsade på riktigt energieffektiva maskiner.

– Vi gick från åtta maskiner till fjorton. Trots det så har vi inte ökat vår energiförbrukning alls. Då förstår man vilka energislukare de gamla maskinerna var, säger Bengt Swegen.

Brf Brickbandet gick från åtta maskiner till fjorton, men gör inte åt med mer energi för det. Ordförande Bengt Swegen är nöjd.

Att bygga om tvättstugan var inga problem att förankra hos medlemmarna, men det har inte alltid varit lika lätt. Som i ett led att minska de skenande sopkostnaderna och därmed som positiv bieffekt få ned antalet transporter med tung lastbil i området lade styrelsen 2007 fram ett förslag om att investera i underjordsbehållare för sopor. Då blev det liv i föreningen.

– Medlemmarna tyckte det var praktiskt att kunna slänga soporna direkt i nedkastet i trapp­huset och var inte alls sugna på att gå ut för att slänga.

Då tog styrelsen ett drastiskt beslut.

– Vi sa att antingen fortsätter vi med den gamla lösningen och höjer avgiften eller så investerar vi i sopsilos och behåller avgiften. Det tog skruv. Och trots att vi investerade 2,1 miljoner i silosarna så kommer vi att tjäna in det på fem år. Nu i efterhand är det inget problem och alla tycker det funkar bra. Men jag tror sådana här frågor är extra svåra i en stor förening.

Nu är systemet med sopsilos i bruk – men det tog ett tag att få med alla boende på noterna.

Men det är inte bara de stora satsningarna som gjort Brickbandet till en grön förening. Även de ”små bäckarna” har bidragit.  Bland annat har rörelsedetektorer installerats i cykelrum och källargångar, trapphusen har fått energieffektivare belysning, konstant ljus i portarna har kopplats bort och snålspolande dusch- och kökskransmunstycken har installerats i alla lägenheter.

– Genom munstyckena har vi minskat vattenförbrukningen med 20 procent. Vi funderar också på om medlemmarna ska betala för varmvatten själva. Jag tror folk skulle bli mer sparsamma om de själva behövde betala för det de använder.

Men det finns ju en viss problematik i detta då vi har dubbla stammar och det kostar mycket att installera ny teknik, menar Bengt Swegen.

Ute på gatorna har Brickbandet satsat på elektroniska motorvärmaruttag. Till skillnad från de gamla motorvärmaruttagen känner dessa av yttertemperaturen och kan aldrig stå på mer än i tre timmar.

– Tidigare kunde ju motorvärmarna stå på hur länge som helst. Då tickade det el. Med de nya ut­tagen har vi sparat 50 000 kilowattimmar per år.

Listan på gröna satsningar kan göras lång och att Brickbandet faktiskt är den gröna föreningen mitt i Bromma råder det inget tvivel om.

– Vi satsar på att ligga i framkant, avslutar Bengt Swegen innan han hoppar in i elbilen och kör iväg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]