Akademiska Hus förvandla en tidigare kontorsbyggnad till boende för 125 studenter vid Näckrosenområdet mitt i centrala Göteborg. Fokus ligger på delat boende.
Det är den så gamla Språkskrapan från 1960-talet som nu blir ett nytt studentboende för studenter och forskare vid Göteborgs universitet. Byggnaden är belägen vid Renströmsparken mellan Götaplatsen och Korsvägen.
Lokalerna har tidigare använts som kontor men har stått tomma sedan universitetet flyttade till nya lokaler i den ombyggda och närliggande Humanisten.
– Vi vet att efterfrågan på student- och forskarbostäder är stor runt om i landet och därför arbetar Akademiska Hus engagerat med att skapa fler bostäder på campus. Det är viktigt för oss och i det här fallet Göteborg som en attraktiv studentstad. Bostäder bidrar dessutom till ett tryggare och öppnare campus som blir levande dygnet runt, något vi strävar efter, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.
Lägenheterna blir klassiska studentettor och duolägenheter för två personer. Men även större lägenheter i enlighet med Akedemiska Hus nya studentbostadskoncept för delat boende planeras. I dessa bor fem till sex personer som alla har varsitt sovrum men delar på kök, vardagsrum och badrum.
– Att dela boende har flera fördelar. Det främjar social gemenskap och förhindrar ensamhet som många studenter känner när de flyttar till en ny stad. Dessutom är det bra ur ett hållbarhetsperspektiv när funktioner och ytor samutnyttjas och likaså kan vi nå en mer prisvärd hyra, säger Susanne Malmgren, chef för studentbostäder på Akademiska Hus.
Den befintliga kontorsbyggnaden har inventerats med målsättningen att kunna ta tillvara och återbruka delar av de befintliga materialen under ombyggnationen. Byggnaden kommer också att utrustats med solceller på taket, med målet att kunna cirka 21 000 KWh hållbar energi per år, vilket täcker en del av husets interna elbehov, till exempel för belysning.
? En annan viktig hållbar aspekt är att vi bygger studentbostäderna i ett redan befintligt hus. På så vis kan vi avsevärt minska den påverkan på miljön som en nybyggnation innebär, säger Susanne Malmgren.
Inflyttning i de nya student- och forskarbostäderna i Göteborg planeras ske under 2023. Bostäderna kommer att blockförhyras av en annan part.