[ Annons ]

Foto: Petter Cohen
Publicerat 29 april, 2015

De flyttar in i framtiden

Det virvlar byggdamm i lokalerna. När mjukvaruföretaget Oracle tröttnade på Kista ville de hitta ett modernt kontor med en nytänkande fastighetsägare. Så istället för Kista går flyttlasset till Solna.

I höst flyttar de 350 anställda in i det gamla Skanska-huset där det just nu pågår en total renovering av interiören. Ett flexkontor där kollegorna kan mötas mellan resor och möten växer fram med plats för kundmöten och projektgrupper. Chris Berry, mjukvaruföretaget Oracles vd, vandrar runt i lokalen och ser nöjd ut när vi kommer till tionde våningen där den nya kunddelen tar form. Att Oracle valde att flytta berodde delvis på att de efter 15 år tröttnat på Kista som, enligt Chris Berry inte längre är så hett för IT-företag som det en gång varit, men också på att Oracle kände att lokalerna inte längre mötte deras behov.

[ Annons ]

– Vi hade stora utrymmen som vi inte utnyttjade, till exempel ett eget auditorium som oftast stod tomt. Här kan vi istället hyra den typen av lokaler när vi behöver det, säger Chris Berry.

På Oracle befinner sig också många av medarbetarna på resa, hos kund eller arbetar hemma och behovet av ett visst antal kvadratmeter per person är begränsat.

– Vi tänker inte kvadratmeter, utan vi tänker funktion, och behövde en fastighetsägare som tänker som oss. Vi vill inte betala för något vi inte utnyttjar och hade helt enkelt en annan modell för hur många arbetsplatser vi behöver, än den fastighetsägare som vi hyrde av tidigare.

Oracle är lika många anställda som tidigare men skillnaden är hur de arbetar och framförallt tekniken som möjliggjort ett mer effektivt utnyttjande av kontorsytan.

– Det är möten mellan människor som är kontorets viktigaste funktion för oss. Både anställda och externa besökare ska kunna mötas – vi skapar en gemenskap skulle man kunna säga. Även om vi inte är lika beroende av kontoret längre behövs det fortfarande. Det måste fortfarande finnas en central punkt dit folk vill gå, säger Chris Berry.

 Men ska du inte ha något eget rum? Du är ju ändå vd.

– Haha, nej, här gäller samma för alla. I flexkontor har ingen ett eget skrivbord, inte ens vd:n.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]