[ Annons ]

Espresso House använder inga mäklare för att hitta nya lokaler. istället knackar de på där de vill etablera sig och börjar förhandla, berättar Magnus Carlsson, etableringschef. Foto: Mikael Gustavsen
Publicerat 3 maj, 2013

De finns där folk rör sig

Den expansiva kedjan Espresso House letar lägen i första hand. Vad som tidigare funnits i lokalerna är ointressant.

Vi är på 124:an,  den senast öppnade Espresso House – denna gång på paradläge mitt på Kungsgatan. Tidigare hyresgäst var hem-inrednings-butik Village. Fastighetsägare är Vasakronan. Ingen av dem hade invändningar när etableringschefen Magnus Carlsson lade fram ett kontrakt.

[ Annons ]

– Så såg det verkligen inte ut när vi och övriga cafékedjor började etablera oss. Fastighetsägarna tyckte det var en jobbig och skum bransch. Nu är läget helt annorlunda. De får ett färdigt koncept och vi sköter allt. Fastighetsägaren behöver bara skicka hyrestalongen, säger Magnus Carlsson.

I princip alla lokaler som Espresso House tar över är konverteringar från andra verksamheter.

– Vi letar inte caféer, vi letar bra lägen, och då handlar det om att hitta lokaler på gator där folk rör sig.

Metoden är enkel. Espresso House står och räknar passerande på gatan. Man går sedan in till nuvarande hyresgäst och förklarar att man är villiga att ta över kontraktet om de funderar på att lämna. Någon mäklare behövs inte.

– Förhandlingarna med fastighetsägarna är lite avhängigt vad de sitter på för läge. En fastighetsägare i Kalmar kan vara beredd att stå för mer av etableringskostnaderna än vad Vasakronan gör på Kungsgatan i Stockholm, säger Magnus Carlsson.

Helst vill Espresso House ha en ren omsättningshyra vilket de nästan aldrig får igenom.

– Sedan finns det fastighetsägare som går med på en omsättningshyra men sätter en så hög minimihyra att vi aldrig når omsättningsdelen. Det är vanligt i gallerior, säger Magnus Carlsson.

Omsättningsdelen brukar vara mellan 5 och upp till 12 procent. Kravet från ägarna, risk-kapitalbolaget Herkules Capital är 20 procent avkastning.

Det är en otrolig utveckling som kedjan nått där man rullar ut cirka 20 nya serveringar varje år och den takten tror Magnus Carlsson kan fortsätta i alla fall till 200 ställen. Mättad marknad är det långt ifrån, särskilt inte norr om Gävle där man fortfarande inte är etablerade.

Men på vissa gator, som på Sveavägen, ligger era serveringar med bara två kvarter emellan. Hur går det ihop?

–  Förvånansvärt nog så tappar vi inte omsättning. Finns man på rätt ställe där folk rör sig hittar vi nya kunder.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]