[ Annons ]

Bild: NP arkitekter.
Publicerat 31 mars, 2021

Smarta studentlägenheter byggs i Karlskrona

NCC bygger 173 studentbostäder i Karlskrona, med fokus på smarta digitala lösningar och höga energikrav. Beställare är Karlskronahem och ordervärdet uppgår till 125 miljoner kronor.

Bostadshuset på sju våningar byggs i kvarteret Nordström och lägenheterna får varierande storlek på 19–39 kvadratmeter med öppen planlösning, kök och badrum. Huset finns på gångavstånd till Blekinge Tekniska Högskola.

– Karlskrona har blivit en populär studieort och moderna och attraktiva studentbostäder är en förutsättning för att staden ska växa och utvecklas. Vi har lyssnat på vad som är viktigt för våra framtida kunder och satsar på smarta digitala lösningar, gemensamma sociala ytor och ett hållbarhetstänk, säger Börje Dovstad, styrelseordförande Karlskronahem.

[ Annons ]

De boende ska få tillgång till en rad smarta lösningar, som exempelvis digitala nycklar, app för tvättbokning och porttelefon i mobilen. NCC bygger även cykelparkering, cykelverkstad och två tvättstugor som också blir sociala utrymmen att umgås i samt utemiljöer med pergola och grillplats.

Bostäderna uppförs med höga energikrav där byggnadens energianvändning ska motsvara högst 56 procent av Boverkets byggregler. Det uppnås med genomtänkta val av bland annat betongstomme, fönster och installationer. På taket placeras solceller.

– Bostäderna kommer att uppfylla höga energikrav och vi har med oss vår breda erfarenhet av att bygga hus med lösningar som minimerar energiförbrukningen. Tillsammans med Karlskronahem ser vi fram emot att bidra med fler lägenheter för stadens studenter, säger Helena Larson, affärschef NCC Building Sweden.

Markarbeten har påbörjats. Lägenheterna beräknas stå klara för inflyttning till hösten 2023.

Samtidigt har Studentbostäder i Sverige beviljats bygglov för 419 lägenheter i Karlstad på redan befintliga fastigheter. Totalt handlar det om 419 lägenheter. Byggnationen kommer att ske i två etapper. Den första etappen har planerad byggstart sommaren 2021 och båda etapperna förväntas färdigställas under 2023.

– Vi har en projektportfölj om 2 000 nya studentbostäder som vi nu ska förverkliga. Att kunna starta byggnationen i Karlstad redan innan sommaren, visar att vi håller tempot både genom transaktioner och projektutveckling. Här hoppas vi studenterna kommer trivas med närhet till campus, friluftsområden och utegym, säger Rebecka Eidenert, VD Studentbostäder i Sverige.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]