BIld: JSB
Publicerat 8 oktober, 2019

De bygger bostäder i Karlshamn

JSB, Wingårdhs arkitekter och Svensk Bostadsutveckling har vunnit en markanvisningstävling för nya bostäder i centrala Karlshamn. Det handlar om 48 nya lägenheter intill Mieån.

Det 5 500 kvadratmeter stora kvarteret utgörs främst idag av parkeringar intill Mieån. Men nu ska det bli ändring på det, när JSB, Wingårdhs och Svensk Bostadsutveckling ämnar bygga sex fristående flerbostadshus med totalt 48 lägenheter – från tvåor och treor med balkong, till fyror i två plan med egen entré.

[ Annons ]

– Vi är väldigt glada och stolta över uppdraget. Som Karlshamnsföretag vill vi gärna hjälpa kommunen att nå tillväxtmålet om 50 000 invånare. För det krävs fler attraktiva boendemiljöer, säger Pether Fredholm, vd för JSB.

Platsen har enligt representanter för Karlshamns kommun varit besvärlig att göra något av, men det vinnande förslaget har lyckats ta hänsyn både till intilliggande bostadshus och till de särdrag som gör Karlshamn unik som stad, menar man.

– När vi var på plats i Karlshamn första gången noterade jag något som kan uppfattas som magasinsliknande byggnader i rött trä. Där och då föddes idén till att göra en modern tolkning av en struktur som redan fanns i stadsbilden. Det resulterade i en småskalighet som väl låter sig utföras i trä, ett material som både är vackert och hållbart, säger Gert Wingårdh.

– Vi kommer att skapa en boendemiljö som människor trivs i, säger Pether Fredholm. Det handlar om en modern bebyggelse som genom färg, form och placering ändå samspelar med trästaden Karlshamn och med befintlig kulturmiljö.

Tack vare valet att använda massiv trästomme, som ska ge ett bättre inneklimat samtidigt som belastningen på miljön minskar och koldioxidavtrycken hålls nere, blir det nya kvarteret både cirkulärt och hållbart

– Själva fasaden klär vi med träpanel som är målad i röda och gröna toner. Precis som i Karlshamns äldre träbebyggelse kommer vi även att växla stående och liggande panel och använda spetsformade ändträn. Det här blir ett nytt kvarter som med en respektfull gestaltning förstärker stadens identitet, säger Pether Fredholm.

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]