[ Annons ]

Ett av Sabos så kallade Kombohus – ett modulhus ritat för massproduktion. Illustration: Sabo
Publicerat 27 februari, 2017

Därför skippade största byggbolagen SKL:s jätteupphandling

Möjligheten att bygga tusentals billiga modulhus åt Sveriges kommuner tilltalade inte de stora byggbolagen.  ”Resursbrist” säger Peab – en av jättarna som valde att inte lämna anbud till SKL.

De senaste veckorna har SKL tillkännagivit de byggbolag som vunnit organisationens upphandling av ett ramavtal för uppförandet av billiga modulbostäder i Sveriges kommuner.

[ Annons ]

Men de stora byggbolagen har lyst med sin frånvaro i upphandlingsprocessen, det rapporterar tidningen ETC som tagit del av listan över vilka bolag som skickade in anbud till SKL. Enligt ETC:s uppgifter var endast fyra av landets 30 största byggbolag med i upphandlingen. Peab, som valde att inte ge ett anbud motiverar till ETC detta med arbetskraftsbrist inom branschen.

– Det har främst att göra med resursbrist – vi har helt enkelt fullt upp att göra och kan inte fullfölja ett sådant här stort åtagande, säger Peter Svensson, bostadsutvecklingschef på Peab till ETC, men påpekar också att bolaget i grunden är positivt inställda till den här typen av avtal.

De olika avtalen gäller hus i olika storlekar, och totalt räknar SKL med att uppemot 10 000 nya lägenheter kan uppföras inom avtalsperioden.

 

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]