[ Annons ]

Nu har AMF och Stockholms stad valt ut det vinnande förslaget för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Det blir den danska arkitektbyrån Lundgaard & Tranbergs förslag som kommer att utvecklas vidare. Fastigheten är en del av det större projektet Urban Escape Stockholm.
Publicerat 18 november, 2014

AMF väljer danskt förslag för ny fastighet i citykvarter

Nu har AMF och Stockholms stad valt ut det vinnande förslaget för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Hamngatan/Regeringsgatan. Det blir den danska arkitektbyrån Lundgaard & Tranbergs förslag som kommer att utvecklas vidare. Fastigheten är en del av det större projektet Urban Escape Stockholm.

I en arkitekttävling för fastigheten Trollhättan 30 i hörnet Regeringsgatan/Hamngatan har AMF och Stockholms stad har förslaget ritat av danska Lundgaard & Tranberg.

[ Annons ]

Arkitektbyråns förslag är tänkt att öppna upp kvarteret mot Regeringsgatan. Passager genom byggnaden ska skapa nya samband inom hela kvarteret och koppla Regeringsgatan till Sergels torg och Brunkebergstorg.
– Det här är ett nyskapande förslag med uppbruten, inbjudande och spännande fasad mot Regeringsgatan. Vår ambition är att vitalisera kvarteret och ett större syfte är att utveckla och stärka Stockholm. För att behålla stadens internationella attraktionskraft behöver vi skapa fler platser som främjar innovation, tillväxt och samarbeten, säger Mats Hederos, vd AMF.

Illustration: AMF

Förslaget som innefattar 44 000 kvadratmeter kan även komma att inrymma upp till 30 hyresrätter i en egen byggnad mot Regeringsgatan. Det finns bland annat planer för publik verksamhet i området och på byggnadens tak.

AMF och Stockholms stad ska arbeta vidare med detaljplan, program och projektering tillsammans med Lundgaard & Tranberg och samtidigt vidareutveckla förslaget.
– Vår vision för Trollhättan 30 är att fläta samman och stärka stadens befintliga puls med en ny dynamisk rumslig värld, där man arbetar, handlar och bor i nära kontakt med dem omgivande staden. Vi vill skapa en arkitektur som för vår och AMF Fastigheters gemensamma idé om den generösa staden vidare. En stad där byggnader samspelar med omgivningarna och ger något tillbaka till människorna, säger Lene Tranberg, arkitekt och grundare av Lundgaard & Tranberg.

Den danska arkitektbyrån har vunnit det prestigefyllda priset RIBA European Award från Royal Institute of British Architects fem gånger.

Bedömningsgruppen bestod av: Mats Hederos, AMF Fastigheter Ordförande , Karolina Keyzer, Stadsarkitekt Stockholms Stad , Martin Schröder, Stockholms Stad , Martin Tufvesson, AMF Fastigheter , Bo Wintzell, AMF Fastigheter och Owe Swanson arkitekt, Sekreterare.

 

Urban Escape Stockholm

Förutom den nya fastigheten Trollhättan 30 rymmer kvarteret Urban Escape Stockholm bland annat Stockholms första innovationshus Epicenter och två hotellkoncept. Hela Urban Escape Stockholm, som är beläget mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg, består av fem fastigheter, fyra gator och två torg.

Fastighetsarean utökas från befintliga 95 000 kvadratmeter till cirka 130 000 kvadratmeter. Projektet omfattar 62 000 kvadratmeter kontor, 29 000 kvadratmeter hotell och konferens, och 38 000 kvadratmeter handel och restaurang.

AMF utvecklar Brunkebergstorg tillsammans med Stockholms stad och övriga fastighetsägare runt torget och Regeringsgatan  tillsammans med Stockholms stad och fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.

Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2018.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]