Radhus i Köpenhamn som ingår i Heimstadens senaste förvärv.
Publicerat 28 september, 2016

Danska bostäder heta även i Sverige

Den danska fastighetsmarknaden drar allt mer kapital till sig och var under första halvåret i år den hetaste tillsammans med den svenska.

Många svenska fastighetsbolag tror på en fortsatt återhämtning på den danska marknaden som drabbades av rejäla nergångar under åren 2007–2009.

[ Annons ]

– Transaktionsaktiviteten ökar gradvis i Danmark men det är från rätt låga nivåer. Man ska veta att historiskt har Danmark varit den näst största nordiska marknaden vid sidan av Sverige, påpekar Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Stora köpare de senaste åren har varit bland annat Balder, Heimstaden, Niam och Sveafastigheter. Intresset har varit störst för bostäder i Köpenhamn med omnejd.

– Marknaden drivs till stor del av utländskt kapital, inte minst svenska köpare som i många fall har varit affärsdrivna och agerat med god tajming, säger Mikael Söderlundh.

Heimstadens senaste köp i Danmark var 129 ägarlägenheter i Köpenhamn,  bolagets totala innehav i vårt grannland är nu 1 000 lägenheter.

– Vi tittar på vad vi får för avkastning i Köpenhamn i förhållande till andra storstäder i Sverige och då är 3,5 till 4 procent mycket attraktivt, säger Patrik Hall, vd för Heimstaden.

Investeringarna är enbart i nyare bestånd byggda efter 1992 där hyran är fri och marknadsmässig. Enligt Patrik Hall är efterfrågan på bostäder stor i Köpenhamn och man har inga vakanser.

– Vi tror på Köpenhamn och att utvecklingen kommer fortsätta i rätt riktning.

– Det finns för- och nackdelar med såväl det danska som svenska hyressystemet, tillägger Patrik Hall. I Sverige följer hyran till viss del kostnadsutvecklingen och påverkas därför av räntor och avgifter. I ett fritt system är det bara efterfrågan som styr.

 

Transaktionsmarknaden i Danmark, första halvåret 2016
22 miljarder danska kronor.

22% större än första halvåret 2015.

63% är utländska köpare.

Exempel på stora affärer med utländska köpare i år

Januari: Niam köper 461 lägenheter i Ålborg av Sveafastigheter & North Property. Heimstaden köper 436 lägenheter i Köpenhamn av Niam för DKK 1,4 miljarder.

Mars: Standard Life köper Danske Banks huvudkontor i Köpenhamn för DKK 1,4 miljarder. Europe Capital köper 362 lägenheter i Köpenhamn från Forenede Ejendomsselskaber för DKK 1,0 miljarder.

April: Castellum köper 8 fastigheter i Danmark genom förvärvet av Norrporten.

Källa: Pangea Property Partners

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]