Foto: Shutterstock.
Publicerat 21 december, 2017

Danmark – ”dejligt” för fastighetsbolagen under 2017

Danmark var hett för de svenska fastighetsbolagen under 2017. Köpen i vårt grannland ökade med 92 procent jämfört med året innan. – Danmarks tillväxt är på väg upp efter några tuffa år, ett bra läge att köpa, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs.

En ny analys från Øresundsinstituttet visar att den svenska uppköpsvågen av fastigheter i Danmark är starkare än någonsin. I deras förra analys från i maj 2017 var det svenska fastighetsägandet i Danmark värt 40 miljarder svenska kronor. Fram till december har siffran ökat till 53 miljarder kronor. Beståndet har en yta på sammantaget 2,5 miljoner kvadratmeter, fördelat på 1,6 miljoner kvadratmeter kommersiella lokaler och cirka 870 000 kvadratmeter bostäder eller omkring 9 500 lägenheter.

[ Annons ]

Hittills i år har de svenska fastighetsbolagen förvärvat fastigheter för cirka 24 miljarder kronor. Det är en ökning med 92 procent från förra årets notering på 12,5 miljarder. Summan av förvärven inkluderar även köp av projektfastigheter.

– Svenskköpen signalerar att det fortsatt är köpläge på den danska marknaden, inte minst i ett nordiskt perspektiv, säger Jenny Andersson, senioranalytiker Øresundsinstituttet.

Några av investerarna under året var Heimstaden, Balder och Akelius. Största affären var Niams förvärv av fastighetsbolaget HD Ejendomme A/S för cirka 5,5 miljarder kronor. Även Wihlborgs har förvärvat en portfölj med 15 fastigheter för 2,3 miljarder kronor.

– Vår strategi sedan tre år tillbaka är att investera mer i kontor i Storköpenhamn och då i första hand utanför de centrala delarna – i city är det för dyrt, säger Anders Jarl, vd på Wihlborgs.

Att intresset för Danmark ökat beror enligt Anders Jarl på att Danmarks ekonomi hämtat sig efter Lehmankraschen 2007–2008.

– De har tagit lång tid för Danmark att komma ur krisen och det från låga nivåer. Vi ser att det nu finns en tillväxt och våra investeringar är på lång sikt. För oss är Köpenhamn vårt fjärde ben – det tillsammans med Malmö, Lund och Helsingborg.

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]