Johan Danielsson, som hoppas på comeback som parlamentsledamot, menar att Socialdemokraterna tidigt säkerställde för en anpassning av EPBD till svenska förhållanden.
Johan Danielsson – som lämnade Europaparlamentet 2021 för en kort vända som socialdemokratisk bostadsminister i Magdalena Anderssons regering – vill gärna tillskriva den slutgiltiga, och ur svenskt hänseende rimligare, utformningen av direktivet om byggnaders energiprestanda den tidigare regeringen.
– I frågan om EPBD var den socialdemokratiska regeringen tidigt inne i processen för att säkerställa att de obligatoriska renoveringskraven försvann från ursprungsförslaget. Det arbetet gav resultat.
För de flesta verkar det märkligt då S röstade ja till ett förhandlingsmandat, som ju innehöll de obligatoriska renoveringskraven. Johan Danielsson betonar att beslutslogiken helt enkelt är en annan på EU-nivå än i svensk politik.
Han menar att Socialdemokraterna hela tiden agerat för att de obligatoriska renoveringskraven ska försvinna. Johan Danielsson menar att det är viktigt att förstå att vad parlamentet röstade om ett förhandlingsmandat.

– Hade man röstat nej hade det inte blivit något direktiv alls, säger Johan Danielsson.
Med ett ja i parlamentet menar Johan Danielsson att blev möjligt att förhandla direktivets utformning med ministerrådet, där Socialdemokraterna redan säkrat sin ståndpunkt. Han lyfter att man också kontaktat parlamentets förhandlare kring sin ståndpunkt i frågan för att påverka utgången – alltså med en utformning utan obligatoriska renoveringskrav på enskilda fastigheter.
Hade man röstat nej hade det inte blivit något direktiv alls.
Hur ser du på Sveriges arbete med att påverka EU:s beslutsfattande på ett tidigt stadie?
– EU-lagstiftning påverkar nästan all nationell lagstiftning, om än i olika utsträckning. En stark svensk närvaro i Bryssel, både bland företag och civilsamhällesorganisationer, och att vara med tidigt i lagstiftningsprocessen är därför extra viktigt för att kunna påverka beslut i svensk riktning, säger Johan Danielsson.
Mycket av den lagstiftning som berör fastighetsbranschen har behandlats under den senaste mandatperioden.
– Vi kan därför framförallt vänta oss en tid då medlemsstater får möjlighet att genomföra den lagstiftning som antagits under den senaste mandatperioden. Vi kan nog framöver framförallt förvänta oss strategier för bland annat laddinfrastruktur, värmepumpar och strategier kopplat till förnybar energi som installation av solpaneler etc.
Johan Danielsson tror att energifrågan kommer fortsatt ligga högt på EU-agendan. Sannolikt med en ännu starkare säkerhetsvinkel när slutdatumet för import av rysk fossil energi ska uppnås.
Parlamentet har drivit en ganska offensiv klimatagenda – EPBD är ett exempel. Kommer det att mildras eller öka under nästa mandatperiod?
– Valresultatet blir den stora vattendelaren framåt. Sedan kommer det även spela vem som blir Kommissionens ordförande och vilken EU-kommissionär som kommer att vara ansvarig för energifrågorna. Vad gäller EPBD och fastighetsfrågorna bedömer jag att fokus kommer ligga på genomförandet och inte att öppna upp eller komma med ny lagstiftning.
Johan Danielsson avgick 30 november 2021 för att bli bostadsminister och vice arbetsmarknadsminister i Magdalena Anderssons regeringen. Han plats i parlamentet övertogs av Ilan De Basso (S) kommunalråd från Jönköping. Han har en facklig bakgrund som fackförbundstjänsteman vid LO. Som nummer två på Socialdemokraternas lista i EU-valet blir det trolig comeback i parlamentet för Johan Danielsson. När parlamentet röstade om energieffektiviseringsdirektivet (EPBD) den 14 mars 2023 var alltså Johan Danielsson inte längre parlamentsledamot, men S röstade ja.