Under veckan har många olika aktörer eftersökt långsiktiga blocköverskridande överenskommelser inom bostadspolitiken. Något Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, också tycker är bra men viktigast är att de fylls med rätt innehåll. Här summerar han Almedalsveckan.
Almedalsveckan börjar lida mot sitt slut och Martin Lindvall, samhällspolitisk chef på Fastighetsägarna Sverige, har landat i Stockholm igen. Har du någon speciell reflektion så här precis efter att ha lämnat Almedalsveckan?
– Det är många som efterlyser en bred blocköverskridande överenskommelse om bostadspolitiken. Det tror jag också vore värdefullt, men överenskommelser saknar värde utan ett bra innehåll. Långsiktighet i all ära, men dålig politik blir inte bättre av att vi får dras med den länge.
Hur många gånger har du varit i Almedalen?
– 11 gånger.
Vad har varit bäst tycker du i år?
– Det är lite tidigt att konstatera nu. Jag kan inte se något som stack ut oerhört faktiskt. Menpå gott och ont har det ju varit en oerhörd mängd seminarier om bostadspolitiska frågor. Det är förstås bra att frågorna får stort utrymme, men har man ambitionen att täcka in så mycket som möjligt av det som diskuteras fastnar man lite i ”branschbubblan” och missar sådant som inte alls handlar om fastighetsbranschen och därmed viktiga alternativa perspektiv och inspiration.
Har det funnits någon speciell snackis i branschen?
– Några stycken, men en som ofta återkommit i mina samtal med folk är Veidekkes rapport ”Fra leie till eie”. Från en bra analys lyckas de öppna ett nytt fönster i den bostadspolitiska debatten. Det tycker jag är värdefullt, alldeles oavsett hur mycket av deras förslag man är beredd att ställa sig bakom.
Mest oväntade mötet i veckan?
– Jag förväntar mig oväntade möten. Det är en del av Almedalens charm. Det oväntade är alltså väntat, om jag får tillåta mig att vara lite filosofisk så här inför semestern.
Vad plockar du med dig till ditt fortsatta arbete från årets Almedalen?
– Bland annat att samtidigt som fler frågor som berör social bostadspolitik diskuterats här och fler efterlyser förändringar så är det få som är beredda att leverera svar. Många antyder att vi befinner oss i en bostadspolitisk brytningstid och att sökandet efter nya lösningar är viktigt i sig. Jag håller med om det och ser fram emot att fortsätta den processen till hösten. Jag uppfattar också att branschföreträdare och experter är tuffare mot politikerna nu. Tålamodet tryter.
Någon förändring med årets Almedalen jämfört med förra året?
– Förra året handlade bostadsdiskussionerna väldigt mycket om ”bygg, bygg, bygg”. I år är de mycket bredare och fokuserar i större utsträckning på hur bostadspolitiken ska se ut och hur hela bostadsmarknaden ska fungera.