Den 1 december är Brandvarnarens dag. Petter Eneslätt på Familjebostäder berättar om hur man bäst får ut budskapet till de boende.
Onsdag den 1 december är det inte bara dags att öppna första luckan i julkalendern, det är också Brandvarnarens dag. Allra helst bör brandvarnare testas en gång i månaden. Men att göra det i samband med julhelgerna, och alla tända ljus, är en särskilt god idé.
På Familjebostäder i Stockholm kör man årligen en brandsäkerhetskampanj inför jul och en inför semester- och grillsäsong.
Petter Eneslätt, som är gruppchef på driftenheten och även innehar rollen som företagets brandskyddsspecialist, betonar att bolagets förebyggande brandskyddsarbete sker på flera nivåer, såväl strategiskt som operativt.
– Som den stora aktör vi är har vi högt ställda krav på säkerheten och brandskyddet. Det är allt ifrån att inventera installationer, att arbeta än mer med förebyggande underhåll, till att utveckla och följa upp arbetet med egenkontroll, och inte minst utbilda egen personal och implementera rutiner vid ny och ombyggnation.
Och en viktig del i det systematiska brandskyddsarbetet när det handlar om våra hyresgästers säkerhet är såklart brandvarnarna.

Sedan 1999 är brandvarnare ett krav enligt BBR i nybyggda bostäder. Hos Familjebostäder förser man samtliga lägenheter i beståndet med brandvarnare.
– Sen är uppdelningen att hyresgästen ansvarar för skötsel och provning av brandvarnaren, vi kompletterar med nya och byter om det behövs eller när livslängden har uppnåtts.
Familjebostäder installerar i normalfallet brandvarnare med batteri som har en livslängd på tio år, och med jämna mellanrum genomförs även mer omfattande utbyten i fastighetsbeståndet.
Ett effektivt sätt att både uppmärksamma kampanjen och samtidigt underlätta för hyresgästerna att utföra test av brandvarnaren
Nu inför Brandvarnarens dag och julhelgerna går man ut med information i sociala medier, på hemsidan och via anslag i trapphusen.
– Det är generell information om brandskydd och vi tar samtidigt med den viktiga delen att rengöra och testa brandvarnarna. Det är en bra dag att göra detta på, säger Petter Eneslätt.
På anslagen passar man på att påminna, utöver att testa brandvarnaren, om sådant som kan rädda liv. Som att stänga dörren till det rum där det brinner och att inte ta sig ut i ett rökfyllt trapphus.
Inför brandvarnardagen har Familjebostäder även försett besökskontoren med specialutformade skohorn som har en inbyggd testknapp för brandvarnaren. Dessa delas sedan ut till såväl nya som befintliga hyresgäster vid besök på någon av företagets kontor under december.
– Ett effektivt sätt att både uppmärksamma kampanjen och samtidigt underlätta för hyresgästerna att utföra test av brandvarnaren, säger Petter Eneslätt.

BRANDVARNARE
- Sedan 1999 är det krav på att brandvarnare ska finnas i alla nybyggda bostäder. För bostäder som är byggda innan finns ett allmänt råd som säger att det bör finnas brandvarnare i alla bostäder. MSB rekommenderar att ansvarsförhållandet mellan fastighetsägare och hyresgäst tas upp i hyreskontrakt eller någon annan form av avtal. Finns det inget sådant avtalat bör fastighetsägaren ansvara för installationen av brandvarnare. Men hyresgästen kan ansvara för skötseln som batteribyte, testning och rengöring.
- Brandvarnaren ska sitta i taket, minst 50 cm från närmaste vägg. Avståndet till väggen är för att undvika att luftströmmar fördröjer att den larmar för rök.
- De flesta bränder börjar i köket. Brandvarnare bör därför finnas i närmaste rum intill köket för att få så tidig varning som möjligt. Den ska dock inte sättas upp i kök eller badrum där risken för oönskade larm är stor.
- Brandvarnare testas enkelt genom att trycka på testknappen. Då testas alla funktioner i brandvarnaren, inklusive att batteriet fungerar.
- Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det behöver du byta ut hela brandvarnaren.
- Damm och partiklar kan försämra funktionen i brandvarnaren. Rekommendationen är att brandvarnare görs ren en gång per år. Gör rent genom att dammsuga och torka av brandvarnaren från utsidan.
- Allra helst bör man testa brandvarnare en gång i månaden, efter batteribyte och om du varit borta en längre tid. Men gör det åtminstone en gång om året. Ett tips är att registrera ditt mobilnummer kostnadsfritt på skyddadigmotbrand – då får du en gratis SMS-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren.