Annika Winsth varnar för att ökad smitta kan senarelägga centralbankernas beslut att minska stimulanserna och därmed påverka ränteläget. Vaccinationsgraden är central för återhämtningen.
Låg vaccinationsgrad i delar av världen och låg vaccinationsvilja i andra oroar. Det är tydligt att vaccinationsgraden måste upp på höga nivåer för att vi inte ska riskera bakslag med nya restriktioner. Ökad smitta kan senarelägga centralbankernas beslut att minska stimulanserna och därmed påverka ränteläget.
Är det något jag har lärt mig under pandemin är det att vara ödmjuk inför virusets framfart och hur länder hanterar det. Gång på gång tar det en riktning som inte förutsetts. Även om det ser bra ut på hemmaplan är det dessvärre långt kvar till att vi kan lägga pandemin bakom oss globalt. Bristen på vaccin är fortfarande påtaglig i många länder.
I Asien är knappt 30 procent av befolkningen vaccinerade. I den miljön blir det självklart att stänga ned tidigt när smittan tar fart. I sommar har det exemplifierats med att stora kinesiska hamnar har stängts. Det har gett följdeffekter över hela världen genom påverkan på handeln, fraktpriser och större fokus på risken för hög inflation.
Utöver låg vaccinationsgrad ifrågasätts även hur effektiva vaccinen är mot nya mutationer. Det kinesiska vaccinet tycks skydda dåligt mot Delta-varianten, vilket kan öka efterfrågan på andra vaccin. När allt fler länder samtidigt öppnar för en tredje dos dröjer det längre innan fattiga länder och regioner får tillgång till vaccin. Även det lär öka risken för smitta, nedstängningar och nya mutationer.
I delar av USA är det låg vaccinationsvilja som oroar. I första hand rör det delstater som inte väger lika tungt ekonomiskt, men även de kan sprida smittan vidare.
Risken är överhängande att pandemin från och till dämpar såväl global tillväxt som riskvilja i höst. Troligen även något i vår, trots snabb produktion av vaccin. I den miljön sticker de nordiska länderna ut med bättre förutsättningar än många andra länder.
I skrivande stund är hela 70 procent av den svenska och norska vuxna befolkningen dubbelvaccinerade. I Finland är det runt 60 procent, medan samma siffra för Danmark är nära 90 procent. I vårt närområde är tillgången till vaccin inte längre något problem, utan nu handlar det mer om viljan att vaccinera sig.
Även här sticker de nordiska länderna ut med höga nivåer. Det kan mycket väl ge oss ett fönster då vi är bättre ut än andra länder.
Centralbankerna väger nu risk för ökad smitta mot god konjunktur. Mest troligt är regionala smitthärdar med lokala nedstängningar. Det lär inte vara tillräckligt för att stoppa den amerikanska centralbanken Federal Reserve från att inleda nedtrappningen av stimulanser i år.
Den europeiska centralbanken, ECB, har däremot inte bråttom då återhämtningen inte kommit lika långt i Europa. Riksbanken lutar sig mot ECB, vilket talar för att penningpolitiken förblir extremt expansiv även i en miljö där ekonomin går på alla cylindrar. Slutsatsen blir att räntebotten passeras, men inte så värst mycket mer. Låga räntor kan tyckas vara bra för fastighetsägare, men på sikt bör det oroa då spänningarna i samhället ökar när ekonomin går för fullt och räntorna förblir låga.