Glasets unika egenskaper kommer vi troligen att se ännu mer av i framtidens hus. På Nordbyggmässan kan du kika både på dagens lösningar och få veta mer om vad som kan vänta i framtiden.
Glasfasader är populära men det har länge talats om att skärpta energikrav kan medföra att glasytorna måste minska. Det är främst på sommaren som många kontorsbyggnader med glasfasader får problem med höga temperaturer inomhus. Det medför ökad energiåtgång och kostnader för att kyla ner de varma lokalerna.
Då kan dynamiska glas, där både solvärmeinstrålning och ljustransmission kan styras, skapa helt nya förutsättningar. Det svenska företaget ChromoGenics glas förvandlar husets fönster till ett par fotokromatiska solglasögon.
– När vi började utveckla vår produkt 2002 var det främst behovet att kunna reducera byggnadens kylbehov som stod i fokus. Våra fönster blir som mörka solglasögon som håller värmen ute, men du kan fortfarande se ut. Funktionen blir densamma som att ha en utvändig markis, förklarar Greger Gregard, utvecklingschef på ChromoGenics.
Vad det handlar om är en tunn film med en plus- och minuspol med en elektrolyt emellan. Med en elektrisk impuls blir den mörk eller ljus.
Processen går att styra med en tryckknapp, men de flesta väljer en ljussensor så att fönstren automatiskt mörknar när solen ligger på.
– Att minska kylbehovet är fortfarande i fokus. Men i miljöcertifierade byggnader ställs det samtidigt krav på att kunna få in dagsljus. Med vår lösning kan man enkelt uppfylla båda kraven. Det blir ett solskydd man aldrig tänker på, säger Greger Gregard.
En annan möjlighet är glas som genererar energi. Att integrera solceller i byggnader har det länge talats om men Robert Lee, projektchef på företaget Fasadautomatik, tror att det är först nu vi kommer att se det i något större skala.
– Vi har haft integrerade solceller på vår egen fasad i tio år för att visa våra kunder att det fungerar och att det är ganska enkelt, säger Robert Lee.
Han tror att de byggnadsintegrerade lösningarna kommer att ge solcellsutvecklingen en ytterligare skjuts.
– Som det är i dag är det lite kaka på kaka när man först bygger ett tak eller en fasad och sedan sätter på solceller. Kan solcellen ingå i själva konstruktionen blir det både enklare och billigare, säger Robert Lee.
Främst tror han på taklösningar där det är relativt enkelt att ersätta exempelvis takpannor med en lösning där solcellerna är integrerade med taket. Det gör taket både tätt och hållbart.
Men det finns en tröghet i branschen som gör att lösningarna ännu inte har blivit standard.
– Det finns ett hinder i att de som idag håller på med taklösningar gärna vill fortsätta med de lösningar de redan behärskar. Det handlar också om att upphandlingar tar lång tid. Det som byggs nu projekterades för flera år sedan när dessa lösningar ännu inte var intressanta.
Fakta
Över 800 företag presenterar sina produkter och tjänster när Nordbygg arrangeras 5-8 april på Stockholmsmässan i Älvsjö.